ГоловнаСвіт

"Роснефть" видалила з прес-релізу деталі угоди про приватизацію

З оновленої редакції зникла згадка про суму, отриману від реалізації акцій, і додаткові дивіденди.

"Роснефть" видалила з прес-релізу деталі угоди про приватизацію
Фото: rosneft.ru

Російська нафтогазова компанія "Роснефть" змінила текст прес-релізу, в якому розкривала деталі угоди про придбання 19,5% своїх акцій іноземними інвесторами, повідомляє DW.

У суботу, 10 грудня, на сайті "Роснефти" було розміщено повідомлення для преси, що розкриває подробиці операції про приватизацію, проте пізніше кілька фраз із документа було вилучено. Проте копія оригінального матеріалу збереглася в кеші Google.

Як випливає з копії документа, кошти, які надходять у російський держбюджет "від реалізації акцій" "Роснефти", становлять лише 692 мільярди рублів (10,2 млрд євро) - за ціною закриття торгів на 6 грудня 2016 року. Ця сума значиться і в прес-релізі, який оприлюднила компанія Glencore незабаром після зустрічі президента РФ Володимира Путіна і виконавчого директора "Роснефти" Ігоря Сечіна 7 грудня.

Тим часом як було зазначено в директиві уряду Росії членам ради директорів "Роснефтегаза" (власник контрольного пакету "Роснефти") від 7 листопада 2016 року, ціна продажу 19,5% акцій мала становити "не менш ніж 748,26 мільярда рублів, помножені на поправочний коефіцієнт - 0,95", тобто не менш ніж 710,85 мільярда рублів (близько 10,5 млрд євро).

У копії прес-релізу "Роснефти" зазначено, що різницю в 18 млрд рублів (0,3 млрд євро) заплановано покрити за рахунок "додаткових дивідендів" самого "Роснефтегазу" з урахуванням зміни його "дивідендної політики".

З оновленої редакції повідомлення для преси зникла згадка про суму, отриману від реалізації акцій, і додаткові дивіденди. У документі залишилася лише фраза: "За підсумками приватизації 19,5% частки в ПАТ "НК "Роснефть" державний бюджет РФ отримає 710,8 мільярда рублів". Також була змінена дата підписання угоди з продажу акцій - з 10 на 7 грудня.

Голова "Роснефти" Ігор Сєчін у середу, 7 грудня, доповів президенту Росії Володимиру Путіну про завершення операції приватизації 19,5% акцій російського нафтового концерну. За його словами, "покупцями і стратегічними інвесторами" став консорціум з компаній Glencore і "катарського суверенного фонду", які володіють рівними, 50% пакетами акцій в консорціумі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram