ГоловнаСвіт

У Киргизстані на референдумі майже 80% виборців підтримали зміну конституції

Повноваження прем'єра посилять.

У Киргизстані на референдумі майже 80% виборців підтримали зміну конституції
Фото: sputnik.kg

Близько 80% учасників референдуму проголосували за внесення змін у конституцію Киргизстану. Про це свідчать попередні дані, опубліковані в неділю, 11 грудня, на сайті Центральної виборчої комісії (ЦВК) Киргизії після електронної обробки майже 100 відсотків бюлетенів.

Проти ініціативи депутатів парламенту країни про поправки в основний закон проголосували 15,41% учасників плебісциту. Усього в заході взяли участь 42,07% виборців. ЦВК визнала референдум таким, що відбувся, передає DW.

Остаточні підсумки референдуму підіб'ють після завершення ручного підрахунку бюлетенів, що дублює електронний підрахунок.

Ініціаторами змін до конституції Киргизії стали лідери п'яти з шести парламентських фракцій, їхню ініціативу підтримав президент країни.

Заплановано внести 36 змін у 24 розділи і преамбулу конституції. Автори поправок пропонують, зокрема, посилити повноваження прем'єра, надавши йому право вирішувати кадрові питання, і дозволити членам парламенту зберегти депутатський мандат у разі їх переходу на роботу в уряд.

Зміни також посилюють умови виходу фракцій з коаліції і правила роботи суддів, встановлюють рівність усіх міжнародних договорів і анулюють закон про обов'язкове виконання рішень міжнародних органів з прав людини.

У Киргизії не всі політичні сили підтримали конституційний референдум, а запропонована в липні реформа призвела до серйозних політичних розбіжностей між політиками і до розпаду коаліції парламентської більшості.

Наприкінці жовтня президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв видав указ про відставку уряду. Конституцію Киргизії ухвалив парламент 1993 року, відтоді в неї вже шість разів вносили зміни шляхом референдуму. Крім того, серйозні поправки двічі вносив парламент республіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram