ГоловнаСвіт

NBC: Трамп віддасть посаду держсекретаря голові ExxonMobil

2013 року Путін нагороджував його орденом Дружби.

NBC: Трамп віддасть посаду держсекретаря голові ExxonMobil
Путин и Тиллерсон в 2012 году на подписании договора о добыче в Западной Сибири

Посаду державного секретаря в адміністрації обраного президента США Дональда Трампа отримає генеральний директор нафтової компанії ExxonMobil Рекс Тіллерсон, який є противником санкцій проти Росії і відомий своїми зв'язками з президентом РФ Володимиром Путіним.

У суботу Тіллерсон зустрічався з Трампом у нью-йоркському хмарочосі Trump Tower, пише NBC News. При цьому джерела видання зазначають, що нічого не можна стверджувати напевне до офіційної заяви штабу обраного президента. Її можуть зробити наступного тижня.

Тіллерсон із 1975 року працює в структурі ExxonMobil і не має дипломатичного досвіду. Наприкінці 90-х років він отримав посаду президента в російській "дочці" Exxon - компанії "Ексон Нафтогаз Лімітед", тоді ж він познайомився з Путіним. З 2006 року Тіллерсон займає посаду CEO в ExxonMobil. 2013 року Путін нагородив Тіллерсона орденом Дружби.

Тіллерсон став провідним претендентом на посаду керівника Держдепартаменту поряд з колишнім кандидатом в президенти США Міттом Ромні. Також розглядалася кандидатура колишнього мера Нью-Йорка Рудольфа Джуліані, але в п'ятницю він заявив, що вирішив повернутися в приватний бізнес.

Посада державного секретаря США аналогічна посаді міністра закордонних справ у більшості інших держав. Кандидатуру на посаду держсекретаря вносить президент США і затверджує Сенат.

Зараз цю посаду обіймає Джон Керрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram