ГоловнаСвіт

Росія в порушенні міжнародних норм зайшла далі, ніж СРСР, - МЗС Польщі

Ващиковскі пояснив, що критичне ставлення Варшави до Москви викликане "тверезою оцінкою ревізіоністських схильностей" Росії.

Росія в порушенні міжнародних норм зайшла далі, ніж СРСР, - МЗС Польщі
Витоль Ващиковски
Фото: static.prsa.pl

У 90-х роках минулого століття в Польщі думали, що Росія стала на шлях демократичного розвитку. Однак останні її дії, коли РФ порушує міжнародні норми ще більше, ніж в період СРСР, показали, що Варшава сильно помилялася.

Це під час виступу з лекцією "Роль Польщі в Європі" у фонді Кьорбера в Гамбурзі підкреслив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковскі, інформує польське зовнішньополітичне відомство.

"У 90-х роках ми були схильні думати, що нова Росія буде вести зовнішню політику відповідно до міжнародних норм і цінностей. Останні роки, коли Росія в порушенні принципів ОБСЄ, ООН і міжнародних норм зайшла далі, ніж СРСР, показали, як сильно ми помилялися", - заявив Ващиковскі.

За його словами, критичне ставлення Варшави до Москви викликане не тільки "складною історією" у взаєминах, а й "тверезою оцінкою ревізіоністських схильностей" Росії.

На думку глави МЗС Польщі, найефективнішим механізмом впливу на сусідні країни ЄС є збереження для них "перспективи членства або близьких відносин з Євросоюзом".

Він звернув увагу на ситуацію в Україні, де європейські прагнення зіткнулися з "грубим опором Росії".

В контексті забезпечення безпеки на європейському континенті Ващиковскі наголосив, що Європа і надалі вимагає активної участі США.

Як повідомлялося раніше, Польща виявила кілька російських дронів над своєю територією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram