ГоловнаСвіт

Франція стала першою країною Європи, де "трампізм" зазнав поразки, - віце-президент Інституту Горшеніна

"Для нашої дипломатії, напевно, це буде рік найбільших викликів".

Франція стала першою країною Європи, де "трампізм" зазнав поразки, - віце-президент Інституту Горшеніна
Алексей Лещенко
Фото: Макс Требухов

Віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко вважає, що сучасні тенденції у світовій політиці зроблять 2017-й найскладнішим для України.

Про це він сказав під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Ті події, які відбуваються навколо України, ті сили, які приходять до влади в країнах ЄС, призведуть до величезної турбулентності та найсильнішого тиску на європейські устремління України. Для нашої дипломатії, напевно, це буде рік найбільших викликів", - сказав він.

За словами Лещенка, ключові події в європейській політиці 2017 року відбуватимуться в Німеччині та Франції.

"На нашу думку, найбільш знаковими будуть вибори в Німеччині восени, коли обиратимуть Бундестаг. Анґела Меркель заявила, що вона вчетверте балотуватиметься на посаду канцлера. Якщо тут здобуде перемогу неоконсерватизм і неонаціоналізм, тоді дійсно можна буде говорити про феномен, який запустить відцентрові процеси всередині Європейського Союзу", - заявив Лещенко.

"Щодо виборів у Франції, там теж є велика інтрига з приводу Фійона і Марін Ле Пен. Багато експертів говорять, що Фійон - уже президент Франції, але у США всі також говорили, що новий президент - це Гілларі Клінтон. Це було буквально за кілька тижнів до виборів", - додав він.

При цьому Лещенко зазначив, що ще рано говорити про перемогу "трампізму" в Європі: "Франція стала першою країною Європи, де "трампізм" зазнав поразки - Ніколя Саркозі, який претендував на роль "європейського Трампа", програв праймеріз. Його поразка пояснюється сильними антиамериканськими настроями в ЄС. Але також третє місце Саркозі на праймеріз "республіканців" пояснюється і тим, що європейський виборець у своїй масі не сприймає таких радикальних поглядів і цінностей".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram