ГоловнаСвіт

Верховний суд Польщі відмовив в екстрадиції режисера Поланського в США

Поланського звинувачують у зґвалтуванні неповнолітньої в 1977 році.

Верховний суд Польщі відмовив в екстрадиції режисера Поланського в США
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Польщі відхилив касаційну скаргу генпрокурора країни про повернення до розгляду в окружному суді Кракова справи екстрадиції відомого кінорежисера Романа Поланського в США.

Троє суддів Верховного суду мотивували своє рішення незгодою з твердженням генпрокурора країни, що, відмовивши в екстрадиції Поланського, суд у Кракові порушив закон, повідомляє Укрінформ.

"Незважаючи на те, що ми погоджуємося з деякими поглядами, відображеними в обґрунтуванні до касації, ми не визнаємо, що рішення краківського суду прийнято з серйозним порушенням закону", - заявив суддя Верховного суду РП Міхал Лясковський.

Нагадаємо, в США 83-річного Поланського звинувачують у зґвалтуванні неповнолітньої Саманти Геймер у 1977 році. У 1978 році він визнав свою провину в суді, після чого таємно покинув США. За американськими законами, режисерові загрожувало тюремне ув'язнення за розбещення малолітніх терміном на 50 років.

У жовтні минулого року окружний суд у Кракові прийняв рішення про неприпустимість екстрадиції Поланського в США.

У травні цього року міністр юстиції - генпрокурор Польщі Збіґнєв Зіобро подав касацію на рішення краківського суду. Тоді він заявив, що перед законом усі рівні, і слава режисера не повинна бути перешкодою в справедливому покаранні.

Режисер Роман Поланський, який має польське і французьке громадянство, зараз проживає з сім'єю у Франції. Він зняв відомі світові художні фільми "Піаніст", "Ніж у воді", "Чайнатаун", "Дитина Розмарі" тощо. У 2003 році Поланський отримав кінопремію "Оскар" за фільм "Піаніст", але не поїхав у США по нагороду, побоюючись арешту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram