ГоловнаСвіт

Росія і Китай ветували резолюцію Радбезу ООН щодо перемир'я в Алеппо

Документ передбачав встановлення 7-денної паузи в бойових діях.

Росія і Китай ветували резолюцію Радбезу ООН щодо перемир'я в Алеппо
Фото: EPA/UPG

Раді Безпеки ООН у понеділок, 5 грудня, не вдалося прийняти резолюцію, яка закликає до перемир'я в оточеному військами сирійської армії місті Алеппо. На документ наклали вето Китай і Росія, повідомляє DW.

За версією Росії, Захід використовує гуманітарні проблеми як привід для просування політичного плану зміни уряду в Сирії.

Ініціаторами прийняття документа виступили Єгипет, Іспанія і Нова Зеландія. Резолюція передбачала встановлення 7-денної паузи в бойових діях в Алеппо для того, щоб вивезти хворих і поранених цивільних осіб з контрольованої повстанцями частини міста, а також доставити до заблокованих районів гуманітарну допомогу.

Крім РФ і Китаю, проти прийняття резолюції проголосувала Венесуела, Ангола під час голосування утрималася. Решта 11 членів Радбезу підтримали резолюцію.

Раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що прийняття документа дозволить повстанцям, що контролюють місто, зміцнити їхні позиції і ускладнить звільнення міста.

"Відсутні будь-які сумніви, що 10-денний перепочинок такого роду був би точно використаний для перегрупування і поповнення сил і засобів екстремістів і тим самим ускладнив би звільнення від них східного Алеппо", - сказав Лавров.

У понеділок стало відомо, що сирійські урядові війська оволоділи ще двома районами східного Алеппо, які перебували під контролем повстанців. Три тижні тому сирійські війська за підтримки російської авіації почали нову наступальну операцію на сході міста.

Раніше повідомлялося, що в результаті обстрілу в сирійському Алеппо загинули дві російські медсестри.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram