ГоловнаСвіт

На перерахунок голосів у штаті Пенсильванія не вистачило грошей

Суддя зажадав заставу в мільйон доларів.

На перерахунок голосів у штаті Пенсильванія не вистачило грошей
Джилл Стайн
Фото: EPA/UPG

Американська Партія зелених відкликала позов про перерахунок голосів у штаті Пенсильванія, оскільки суддя штату зажадав до початку слухань внести мільйон доларів застави.

Як зазначає BBC, відкликання позову в Пенсильванії, де Дональд Трамп переміг з перевагою в 49 тисяч голосів, відбулося за два дні до засідання суду, яке тепер може не відбутися.

Втім, відмовлятися від перерахунку "зелені" не мають наміру, пише Reuters. Кандидат від партії Джилл Стайн заявила, що піде у Федеральний суд в надії, що там від неї не зажадають мільйона доларів.

Між тим у Вісконсині, де Трамп випередив Клінтон на 22 тисячі голосів, в п'ятницю був відхилений позов прихильників обраного президента з вимогою заборонити перерахунок. Таким чином, процедурі наразі дано "зелене світло". У Мічигані, де Трамп виграв з мінімальною перевагою - всього 10,704 голоси з 4,8 мільйона виборців штату - аналогічний позов перебуває на розгляді.

Три штати дають у сукупності 46 голосів у колегії вибірників. Якби підсумки голосування у кожному з них були переглянуті на користь Клінтон, це дало б їй перемогу в національному масштабі. Але подібний варіант вважається вкрай малоймовірним.

За американським законодавством, будь-які перерахунки голосів повинні бути закінчені протягом 35 днів з моменту виборів, тобто до 13 грудня.

Нагадаємо, що за Гілларі Клінтон проголосували на 2,5 млн більше людей, ніж за Дональда Трампа. Але вона все одно програла вибори, оскільки Трампа підтримали більше штатів.

Виборча система США влаштована таким чином, що президента обирає не вся країна в цілому, а кожний штат окремо. В результаті вона прихильніша до тих кандидатів, які перемагають, нехай і зі скромною перевагою, але в великій кількості штатів, ніж до тих, хто здобуває переконливу перемогу, але лише в кількох густонаселених штатах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram