ГоловнаСвіт

Сьогодні проходять вибори в Узбекистані, Австрії і референдум в Італії

Норберт Хофер може стати президентом, а Маттео Ренці втратити посаду прем'єра.

У неділю, 4 грудня, у світі проходять відразу кілька важливих голосувань.

Зокрема, в Австрії обирають президента. Права Австрійська партія свободи через суд домоглася повторення другого туру виборів. Під час першого голосування її кандидат Норберт Хофер з відривом менш ніж 1 процент програв колишньому лідеру "зелених" Олександру Ван дер Беллену.

Норберт Хофер
Фото: EPA/UPG
Норберт Хофер

У разі перемоги Хофер може стати першим євроскептиком на чолі держави Західної Європи.

Після того як громадяни Великобританії влітку проголосували за вихід з Європейського Союзу, а президентські вибори в США виграв Дональд Трамп, увага до виборів в Австрії зросла ще сильніше.

В Італії проходить загальнонаціональний референдум про реформу Сенату (верхня палата парламенту). Його ініціював прем'єр-міністр Маттео Ренці, він пообіцяв, що в разі поразки реформи подасть у відставку. Після цього антиіммігрантська партія Ліга Півночі і популістський рух П'ять зірок почали кампанію під гаслом "Скажи ні".

Фото: EPA/UPG

Втім, відставка Ренці може і не відбутися. Президент Серджо Маттарелла може запропонувати йому заново сформувати кабінет. Розглядається також варіант технічного призначення прем'єра до загальних виборів у 2018 році.

Також в Узбекистані обирають президента країни. Дострокові вибори проводяться у зв'язку зі смертю Іслама Карімова, який незмінно очолював Узбекистан з радянських часів і помер 2 вересня від інсульту у віці 78 років.

Фото: EPA/UPG

На найвищий пост претендують чотири кандидати, однак мало хто сумнівається в перемозі в.о. президента Шавката Мірзійоєва.

Станом на 11:00 за місцевим часом явка перевищила необхідні 33%, тому вибори вже визнані такими, що відбулися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram