ГоловнаСвіт

Держдеп США назвав незаконною військову угоду Росії й Абхазії

США зажадали скасувати від РФ визнання Південної Осетії й Абхазії незалежними державами.

Держдеп США назвав незаконною військову угоду Росії й Абхазії
Джон Кирби
Фото: EPA/UPG

США виступили проти ратифікації Росією угоди з Абхазією про створення об'єднаної групи військ.

Про це заявив офіційний представник Держдепу CША Джон Кірбі, повідомляють на сайті відомства.

"Ми не визнаємо легітимності цього так званого договору, який не є законною міжнародною угодою", - заявив Кірбі.

Він додав, що США продовжують вважати Абхазію і Південну Осетію "невід'ємною частиною Грузії" і підтримують "незалежність Грузії, її суверенітет і територіальну цілісність".

Кірбі підкреслив, що Росія повинна виконати всі свої зобов'язання в рамках угоди про припинення вогню від 2008 року, а також вивести свої війська на ті позиції, які були до початку конфлікту.

Окрім того, США зажадали скасувати визнання Південної Осетії і Абхазії незалежними державами, а також забезпечити вільний доступ гуманітарної допомоги в ці регіони.

Напередодні президент РФ Володимир Путін підписав закон про ратифікацію угоди між Росією і Абхазією про об'єднане угруповання військ збройних сил. Раніше закон схвалила Держдума.

В угоді зазначено, що спільне угруповання призначене для реагування на збройний напад і на інші загрози військовій безпеці стосовно будь-якої зі сторін.

Абхазія так само, як і Південна Осетія, проголосила незалежність від Грузії на початку 1990-х років. Після цього спалахнув  грузино-абхазький конфлікт, який тривав протягом 1992-1993 років.

Тбілісі розірвав дипломатичні відносини з Москвою після того, як за підсумками війни з Грузією 2008 року Росія визнала суверенітет Абхазії і Південної Осетії - двох автономій, які входили до складу Грузії. Крім Росії, незалежність Південної Осетії і Абхазії визнали Венесуела, Нікарагуа і Науру. Євросоюз не визнає незалежності Південної Осетії і Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії.

Нагадаємо, в грудні 2015 року повідомляли, що Росія виділить на розвиток Абхазії у 2016 році близько $110 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram