ГоловнаСвіт

Сноуден не приїхав у Осло на вручення премії через побоювання видачі США

Виступаючи на відеозв'язку, він закликав людей боротися проти обмеження своїх прав.

Сноуден не приїхав у Осло на вручення премії через побоювання видачі США
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден закликав людей у всьому світі боротися проти обмеження їхніх основних прав.

Про це він заявив, виступаючи на відеозв'язку під час церемонії норвезького ПЕН-клубу, повідомляє Deutsche Welle.

Сноуден зазначив, що "у зв'язку із загрозою тероризму в різних країнах приймаються закони, що обмежують свободи окремих людей".

Норвезький ПЕН-клуб нагородив Сноудена премією імені Карла фон Осецького, віддаючи належне його заслугам як людини, що привернула світову увагу до проблеми незаконного стеження за громадянами США. Однак, побоюючись своєї видачі в США, Сноуден не приїхав на вручення премії в Осло.

ПЕН-клуб, своєю чергою, переніс вручення премії на червень наступного року.

Нагадаємо, в 2013 році Сноуден розповів про методи електронного стеження американських спецслужб. Після викриттів Сноудена в США його звинуватили в шпигунстві і розголошенні держтаємниці. Колишній співробітник АНБ звернувся із запитами на отримання притулку до влади більш як 20 країн. У серпні 2014 він отримав посвідку на проживання в Росії.

Раніше Сноуден заявляв, що побоюється екстрадиції із Росії в США після обрання Дональда Трампа президентом країни. Сноуден не виключив, що між Трампом і президентом РФ Володимиром Путіним є домовленість з цього приводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram