ГоловнаСвіт

Екс-президента Польщі Качинського поховали в Кракові після ексгумації

Незабаром буде проведено експертизу останків тіл ще 83 жертв авіакатастрофи.

Екс-президента Польщі Качинського поховали в Кракові після ексгумації
Фото: EPA/UPG

У крипті Святого Леонарда під кафедральним собором Святих Станіслава і Вацлава в Кракові в п'ятницю, 18 листопада, повторно поховали колишнього президента Польщі Леха Качинського і його дружину Марію, які загинули в авіакатастрофі в Смоленську.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

На церемонії були присутні близько 50 осіб,  включно нинішній президент країни Анджей Дуда, прем'єр-міністр Беату Шидло, лідер владної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський - брат-близнюк загиблого екс-голови держави.

Тіла екс-президента Польщі та його дружини були ексгумовані в ніч на 15 листопада. Незабаром буде проведено експертизу останків тіл ще 83 жертв авіакатастрофи. За оцінками прокуратури, результати медичних досліджень, які дозволять визначити причину загибелі людей на борту президентського лайнера, будуть відомі через кілька місяців.

Нагадаємо, Польща протягом шести років безуспішно намагається домогтися від РФ повернення президентського літака. У Варшаві на високому рівні неодноразово відзначали, що небажання Росії віддавати розбитий авіалайнер може свідчити про спробу Москви щось приховати від Варшави в справі катастрофи.

На початку 2016 року в Польщі відновили розслідування Смоленської катастрофи.

У жовтні брат загиблого екс-президента Ярослав Качинський дав згоду на ексгумацію.

Як повідомлялося, в авіакатастрофі 10 квітня 2010 року під Смоленськом загинуло 96 осіб - польська офіційна делегація на чолі з тодішнім президентом Лехом Качинським, яка прямувала на заходи з нагоди 70-річчя Катинського злочину. У 2016 році міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич звинуватив у події Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram