ГоловнаСвіт

ООН визнала Росію окупантом Криму

Уперше в офіційних документах ООН Крим і Севастополь названо окупованими територіями.

У третьому комітеті Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй, який спеціалізується на правах людини, у вівторок, 15 листопада, схвалили резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)", ініційовану Україною.

За резолюцію проголосували 73 країни, проти - 23, утрималися 76 країн, повідомляють Крим.Реалії.

Фото: ukraineun.org

Документ засуджує масові порушення прав людини в окупованому Криму і містить заклик до Росії як держави-окупанта дотримуватися своїх зобов'язань відповідно до міжнародного права.

У резолюції також наголошено на необхідності звільнити незаконно утримуваних Росією громадян України та скасувати рішення про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Документ закликає Росію надати міжнародним правозахисним механізмів, насамперед Місії ООН з моніторингу за дотриманням прав людини в Україні, безперешкодний доступ до Криму з метою забезпечення моніторингу ситуації з правами людини. Також документ містить звернення до Управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати окремий тематичний звіт про ситуацію на Кримському півострові.

Співавторами проекту резолюції є 41 держава-член ООН.

Представництво України в ООН підкреслює, що вперше в офіційних документах ООН Росія визнається державою-окупантом, а АР Крим і місто Севастополь - тимчасово окупованою територією.

У грудні 2016 року заплановано затвердження резолюції на пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН.

Раніше повідомляли, що прокурор Міжнародного кримінального суду визнала окупацію Криму рівнозначною збройному конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram