ГоловнаСвіт

Духовні лідери Ірану та Іраку попередили Трампа щодо "загравання" і нетерпимості

Іракський священнослужитель назвав перемогу Трампа ознакою "занепаду Америки".

Духовні лідери Ірану та Іраку попередили Трампа щодо "загравання" і нетерпимості
Трамп
Фото: EPA/UPG

Один з духовних лідерів Ірану, аятолла Ахмад Хатамі, застеріг новообраного майбутнього президента США Дональда Трампа від "ігор з Іраном", і закликав вибачитися перед іранським народом за те, що той називав іранців "терористами" під час своєї передвиборної кампанії.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Ми поважаємо людей інших країн, і ми поважаємо їхні вибори", - сказав аятолла, але Трамп повинен "шанобливо вибачитися перед народом (Ірану - ред.)" за його різкі висловлювання під час передвиборної кампанії.

Крім того, він зазначив, що Трамп повинен знати: "іранці не підкоряться США до останнього подиху".

"Лідер США повинен добре подумати перш, ніж грати з хвостом лева", - додав впливовий священнослужитель під час п'ятничної молитви у Тегерані 11 листопада. Ці слова прозвучали на тлі поширення заяв про можливе скасування ядерної угоди з Тегераном з приходом нової адміністрації США.

Між тим впливовий іракський шиїтський священнослужитель Муктада ас-Садр закликав американців опиратися поглядам нетерпимості щодо мусульман і етнічних груп з боку обраного майбутнім президентом США Дональда Трампа. Його перемогу він назвав ознакою "занепаду Америки". Муктада ас-Садр закликав чинити опір у США тим людям, "які хочуть миру і мирного співіснування між релігіями та етнічними групами".

Під час своєї передвиборної кампанії Дональд Трамп висловлював пропозицію про заборону на в'їзд в США мусульманам. Вперше така ідея Трампа з'явилася після стрілянини в американському місті Сан-Бернардіно в грудні 2015 року, коли загинули 14 людей. Тоді новообраний майбутній президент назвав мусульман "загрозою для США" і закликав заборонити їм в'їзд. Пізніше прихильники Трампа заявили, що мова йшла не про всіх мусульман, а про радикальних ісламістів, які намагаються потрапити в США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram