ГоловнаСвіт

Нагірний Карабах перейменують на республіку Арцах

Новий проект "конституції" невизнаної республіки передбачає президентську, централізовану форму правління. 

Нагірний Карабах перейменують на республіку Арцах
Нагорный Карабах

Невизнану Нагірно-Карабаську республіку (НКР) перейменують на республіку Арцах.

Про це в ефірі Громадського телебачення НКР заявив голова місцевого парламенту Ашот Гулян.

Зміни внесені до проекту нової "конституції" республіки.

"Буде вже не конституція Нагірно-Карабаської Республіки, а республіки Арцах. Це означає, що суб'єкт у конституції змінюється, і здійсниться те, про що ми говорили впродовж років - ми повернемося до нашої історичної, справжньої назви, що знайде своє відображення в першій же статті нової конституції", - сказав Гулян.

Він додав, що новий проект "конституції" передбачає президентську, централізовану форму правління (нині в невизнаній республіці діє напівпрезидентська форма - ред.).

Арцах - це древня вірменська назва Карабаху.

Нагірно-Карабаська республіка була проголошена у вересні 1991 року. У грудні того самого року відбувся референдум про незалежність. Світова спільнота не визнала результатів референдуму і проголошення Нагірного Карабаху незалежною державою.

Нагадаємо, Карабаський конфлікт почався 1988 року, коли населений переважно вірменами Нагірний Карабах заявив про свій вихід зі складу Азербайджану і проголосив власну незалежність. Це призвело до бойових дій між Баку і Єреваном. У результаті зіткнень Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і ще рядом територій.

З 1992 року ведуться перемовини щодо мирного врегулювання конфлікту в рамках Мінської групи ОБСЄ. У травні 1994 року вступили в дію угоди про перемир'я.

Нагадаємо, у липні Президент Петро Порошенко виступив за повернення Нагірного Карабаху під контроль Азербайджану.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram