ГоловнаСвіт

Клих і Карпюк стали жертвами пародії на правосуддя в РФ, - Amnesty International

"Справа Росії проти цих людей не надається до логічного пояснення".

Клих і Карпюк стали жертвами пародії на правосуддя в РФ, - Amnesty International
Николай Капрпюк и Станислав Клых
Фото: fakty.ua

Засуджені в Росії Микола Карпюк і Станіслав Клих стали жертвами пародії на правосуддя, після того як Верховний суд РФ визнав законним вирок українцям.

Про це йдеться в заяві на сайті правозахисної організації Amnesty International.

Зазначено, що Клиха і Карпюка засудили за звинуваченням у вбивстві російських солдатів у Чечні в 1990-х роках, незважаючи на докази про те, що їх обох не було в нестабільному регіоні в той час.

"Справа Росії проти цих людей не надається до логічного пояснення. Численні порушення справедливого судового розгляду і непереконливі аргументи звинувачення свідчать про те, що справа сфабрикована. Їх позбавили доступу до своїх адвокатів, і вони стверджують, що свідчення давали під тортурами", - заявив директор Amnesty International у Європі і Центральній Азії Джон Дальхізен.

"Замість того, щоб виправити цю кричущу пародію на правосуддя, Верховний суд знову не розглянув доказів і залишив чинним звинувачення у справі в цьому пропагандистсько-показовому процесі", - додав він.

Правозахисники підкреслюють, що засуджені не могли звернутися до своїх адвокатів протягом декількох місяців після арешту 2014 року, а також неодноразово заявляли про тортури. Адвокат Клиха, яка була призначена державою, навіть не з'явилася під час його допиту, а потім з'ясувалося, що була в декретній відпустці.

"Російська влада повинна розслідувати серйозні заяви про застосування тортур правоохоронними органами, так само як і відмову в доступі до адвокатів", - заявив Дальхізен, підкресливши, що тортури вплинули на психічне здоров'я Клиха, який "виглядав стривоженим протягом усього процесу".

Крім того, всі запити на проведення незалежної психіатричної експертизи були відхилені, а натомість Клиха визнали здоровим для участі в процесі.

"До моменту застосування тортур він не мав в анамнезі психічних захворювань. Ігнорування стану здоров'я Станіслава Клиха, незважаючи на докази, що свідчать про його вразливість, є жорстоким і нелюдським. Його повинен оглянути незалежний медичний фахівець якомога швидше", - підкреслив Дальхізен.

Нагадаємо, 26 травня Верховний суд Чечні засудив Карпюка і Клиха до 22,5 і 20 років в'язниці відповідно. Карпюка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram