ГоловнаСвіт

Перший у Росії пам'ятник Івану Грозному відкрили в Орлі

На церемонії були кілька сотень людей, у тому числі лідер московських "Нічних вовків" Олександр "Хірург" Залдостанов.

Перший у Росії пам'ятник Івану Грозному відкрили в Орлі
Фото: twitter@GazetaRu

Перший у Росії пам'ятник Івану Грозному відкрили в Орлі в п'ятницю, 14 жовтня, передає Интерфакс.

Міністр культури РФ Володимир Мединський заявив, що встановлення пам'ятника Івану Грозному в місті Орел - це "визнання спадковості всіх етапів нашої історії".

За інформацією Російської служби Бі-бі-сі, біля пам'ятника зібралися кілька сотень городян. На церемонії були губернатор Орловської області Вадим Потомський, лідер московського байкерського клубу "Нічні вовки" Олександр "Хірург" Залдостанов, письменник Олександр Проханов, політик Сергій Кургінян.

"Іван Грозний зберіг для нас православну віру і не дозволив нікому зазіхати на нашу територію. Наш великий, найпотужніший президент змусив увесь світ поважати Росію так само, як це колись зробив Іван Грозний", - заявив губернатор Потомський.

Раніше губернатор Орловської області говорив, що вважає Івана Грозного, Сталіна і Петра I великими людьми, які зробили "величезний внесок" у розвиток і становлення Російської держави.

Пам'ятник царю фактично встановили на початку жовтня. Спочатку монумент планували встановити 3 серпня навпроти Театру юного глядача на честь 450-річчя міста. Однак це викликало протест громадян. Активісти виступали проти встановлення пам'ятника такій неоднозначній історичній особистості. Влада Орла вирішили відкласти встановлення пам'ятника і провела опитування громадян. Більшість жителів Орла виступили "за" його встановлення. Ідею встановлення монумента Івану Грозному підтримав і патріарх Кирило.

Нагадаємо, в липні губернатор Орловської області Росії Вадим Потомський розповів про поїздку Івана Грозного з Москви в Санкт-Петербург. Як відомо, Іван IV, прозваний Грозним, перший цар всієї Русі, правив країною з 1547 року до смерті в 1584 році. Санкт-Петербург був заснований царем Петром I у 1703 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram