ГоловнаСвіт

У результаті вибуху біля мечеті в Кабулі загинули 17 людей (оновлено)

Мусульмани-шиїти відзначали день поминання мучеників.

У результаті вибуху біля мечеті в Кабулі загинули 17 людей (оновлено)
Архивное фото

Щонайменше 14 людей загинули і 26 постраждали під час вибуху біля шиїтської усипальниці Сахи в Кабулі, передає ВВС.

За повідомленнями очевидців, слідом за вибухом пролунали автоматні черги. У вівторок мусульмани-шиїти відзначають день Ашури, який вважають днем поминання мучеників.

Спочатку повідомляли, що нападники взяли заручників. За інформацією місцевих ЗМІ, двох з одягнених у військову форму нападників застрелили співробітники сил безпеки.

Священний для шиїтів день Ашури знаменує закінчення трауру за онуком пророка Мухаммеда Імамом Хусейном, якого вбили в Кербелі. Ця подія загострила суперечності серед мусульман і, врешті-решт, призвела до поділу на сунітів і шиїтів.

Оновлено: Число загиблих у результаті збройного нападу на шиїтську святиню в Кабулі зросло до 17 осіб, повідомляє Associated Press з посиланням на МВС Афганістану.

"62 людини, в тому числі 12 поліцейських, отримали поранення внаслідок атаки", - заявив прес-секретар міністерства внутрішніх справ Меддік Седік.

Поки що жодне угруповання не взяло на себе відповідальність за атаку.

Напади під час Ашури відбуваються в ісламських країнах регулярно: сунітські екстремісти вважають шиїтів відступниками, а одне з їхніх головних свят - невідповідним догмам ісламу.

Перед нинішнім днем Ашури уряди кількох ісламських країн випустили застереження для шиїтів, рекомендувавши їм не збиратися великими групами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram