ГоловнаСвіт

Поліція Іспанії звинуватила українських моряків у співучасті в угодах джихадистів

11 українців були найняті для транспортування близько 20 тонн марокканського гашишу лівійським терористам.

Поліція Іспанії звинуватила українських моряків у співучасті в угодах джихадистів
Фото: dw.com

Одинадцять уродженців України, членів команди вантажного судна Marti N., що плаває під прапором Панами, перебувають під слідством в іспанській в'язниці. Про це повідомив у вівторок, 11 жовтня, підполковник Цивільної гвардії (жандармерії) Хав'єр Рохеро. За його словами, "українці причетні до діяльності мережі", яка постачає зброю та наркотики терористів у Іраку та Лівії, передає DW.

За даними слідства, вони не є джихадистами і були найняті мережею лише для транспортування близько 20 тонн марокканського гашишу лівійським терористам. Надалі наркотик повинен був реалізовуватися в європейських країнах, а гроші мали піти на потреби джихаду.

Судно Marti N. було захоплено спецназом Цивільної гвардії днями в Західному Середземномор'ї. Точну дату в поліції назвати відмовилися. За участь у наркоторгівлі морякам загрожує до 10 років тюремного ув'язнення. Проте термін може бути збільшено, якщо суд врахує таку обтяжуючу обставину, як співпрацю з терористами. Хоча не виключено, що заарештовані могли і не знати, кому призначався вантаж.

Арешт українців було проведено в рамках масштабної поліцейської операції, в якій беруть участь, крім Іспанії, також Франція, Італія та Греція. Її мета - зруйнувати канали постачання і фінансування терористів.

В ході цієї операції, яка проводиться з початку 2015 року, у водах Середземного моря було перехоплено 5 кораблів з гашишем і 2 зі зброєю. Конфісковано 100 тонн зілля, понад 11 тисяч одиниць стрілецької зброї та 10 тонн вибухівки. Заарештовано 109 осіб. Вважається, що злочинною мережею керують громадяни Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram