ГоловнаСвіт

Україна посіла 135-те місце у рейтингу економічної свободи

Торік Україна була на 128-му місці.

Україна посіла 135-те місце у рейтингу економічної свободи
Фото: ueff.org

Україна посіла 135-те місце за економічною свободою у рейтингу 159 країн і територій.

Про це повідомляє Українське товариство економічних свобод із посиланням на щорічну доповідь "Економічна свобода світу: 2016", випущену ГО "УТЕС" спільно з канадським дослідним Інститутом Фрейзера.

В минулому році Україна займала 128-ме місце.

Згідно з доповіддю, складеною на основі статистики по кожній країні за 2014 рік (останній рік, доступний для порівняння даних), Гонконг знову очолив світовий рейтинг, за ним йдуть Сінгапур, Нова Зеландія, Швейцарія, Канада, Грузія, Ірландія, Маврикій, Об'єднані Арабські Емірати. Австралія та Великобританія розташовані на 10-й позиції. При цьому Литва зайняла 15-те місце, Естонія - 19-те, Польща - 40-ве, а Росія - 102-ге.

Як заявив голова ГО "УТЕС" Мар'ян Заблоцький, на відміну від рейтингу Doing Business, на який, як правило, формально орієнтований український Кабмін, рейтинги економічної свободи оцінюють важливі фундаментальні показники.

"Який сенс у тому, що чиновники, скажімо, трохи пришвидшили доступ до електромереж, якщо при цьому громадяни країни залишаються невільними у своїх діях? Наприклад, держава обмежує права громадян купити землю сільгосппризначення і працювати на ній", - підкреслив він.

Згідно з рейтингом, найгірше в Україні йдуть справи із міцністю валюти (153-тє місце у світі) і свободою міжнародної торгівлі (131-ше). При цьому відносно непогані результати країна отримала за показниками "розмір держави" (70-те) і "регулювання бізнесу" (71-ше).

Незалежний канадський центр суспільно-політичних досліджень Інститут Фрейзера випускає щорічну всесвітню доповідь про економічну свободу у співпраці з "Мережею економічної свободи" - групою незалежних дослідницьких та навчальних закладів із майже 100 країн і територій.

Нагадаємо, металургійний холдинг "Метінвест" останнім з українських юросіб випав із десятки найбільших компаній у Центральній та Східній Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram