ГоловнаСвіт

Уперше за 20 років у парламент Білорусі пройшли опозиціонери

"Ми робили все для того, щоб до нас не було претензій... від західної сторони", - сказав президент Лукашенко.

Уперше за 20 років у парламент Білорусі пройшли опозиціонери
Фото: EPA/UPG

На виборах у Білорусі, які пройшли в неділю, вперше з 1996 року представники опозиції отримали місця в парламенті, хоча переважна більшість, як і раніше, у незмінного президента Олександра Лукашенка, який узяв курс на примирення з Заходом.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дані Центрвиборчкому.

Місця в 110-місному парламенті отримали член опозиційної Об'єднаної громадянської партії Ганна Конопацька і заступниця голови пов'язаного з опозицією Товариства білоруської мови Олена Онисим. Решта мандатів дісталися переважно чиновникам, лояльним до влади.

Офіційний Мінськ наполягає, що виконує ключові рекомендації ОБСЄ, сподіваючись надати імпульс розпочатій на тлі російсько-українського конфлікту нормалізації відносин з Європою.

"Ми робили все для того, щоб до нас не було претензій... від західної сторони, - сказав Лукашенко. - Усі ми не хочемо жити під санкціями".

"Це були найліберальніші вибори за останні 20 років", - сказала голова Центрвиборчкому Білорусі Лідія Єрмошина.

Нагадаємо, Лукашенко перебуває при владі з 1994 року і спирається на стратегічний альянс з Росією. За останні 20 років Захід не визнав демократичною і вільною жодної виборчої кампанії в країні. За переслідування опозиції Захід оголосив Лукашенко нев'їзним і ввів санкції.

Відносини з РФ дали помітну "тріщину" після анексії Криму 2014-го, яку Лукашенко оцінив холодно. Крім того, він виступив посередником на переговорах про врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, відомих як Мінські домовленості.

Це вплинуло на ставлення західних урядів. Зокрема ЄС скасував чинні протягом п'яти років санкції після того, як були звільнені політв'язні і проведені президентські вибори 2015 року. США, зі свого боку, також ослабили деякі обмеження і обіцяють визначитися з долею чинних санкцій залежно від того, наскільки нинішні парламентські вибори відповідали стандартам свободи і демократії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram