ГоловнаСвіт

Сценарій можливої агресії Росії проти балтійських держав зараз не є абсолютно неправдоподібним, - посол

Ситуацію в Латгалії - одному з регіонів Латвії, часто порівнюють з Кримом.

Після окупації Росією Криму та початком війни на Донбасі сценарій можливої агресії проти країн Балтії зараз не є абсолютно неправдоподібним.

Про це сказав посол України в Латвії Євген Перебийніс в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua.

"Після того, що сталося в Криму і на Донбасі, сценарій можливої агресії Росії проти балтійських держав зараз не є абсолютно неправдоподібним", - сказав посол.

Він пояснив, що російські літаки зараз регулярно курсують поблизу кордонів Латвії, кораблі постійно перебувають у виключній економічній зоні. "І це не може не хвилювати Латвію. Вона до цього ставиться дуже серйозно", - розповів дипломат.

Крім того, в Латвії існує потужний фактор російського впливу. "Наприклад, всім відомо про Латгалію, регіон на сході Латвії, поруч з російським кордоном, де більшу частину жителів становлять росіяни. Коли експерти розглядають можливі сценарії гібридної війни Росії проти Латвії, то Латгалія в них фігурує в першу чергу. Ситуацію в Латгалії часто порівнюють з Кримом", - сказав посол.

При цьому дипломат зазначив, що хоча там є певні схожі передумови, він не впевнений, що більшість жителів цього регіону "готові були б вітати там російських "зелених чоловічків"". "Люди, які там живуть, хоча і не без проросійських сентиментів, однак, як мені здається, цінують те, що їм дало членство Латвії в ЄС, демократію і свободу", - зазначив він.

"Незважаючи на те, що це все ж гіпотетичні міркування, аналітики і військові експерти ставляться до таких загроз із усією серйозністю - у них перед очима приклад Криму. Бо хто б міг очікувати, скажімо, років 4 тому, що Росія захопить Крим і здійснить агресію на Донбасі ...", - додав Перебийніс.

З огляду на це Латвія значну увагу приділяє питанням безпеки, зміцненню власної армії. Так, крім регулярних збройних сил в Латвії також Національна гвардія, "своєрідний резерв, де добровольці проходять регулярні тренування і навчання». "Їх вдвічі більше, ніж військовослужбовців регулярної армії. При цьому вони не менш професійні. І в разі загрози безпеці держави ці люди готові відразу ж стати на її захист", - сказав посол.

Крім того, членство Латвії в НАТО дозволяє їй з упевненістю дивитися на питання своєї безпеки. Тим більше, що на Варшавському саміті НАТО в липні було прийнято рішення про розміщення в Латвії, як і в інших балтійських країнах, натовських контингентів. І хоча ці контингенти чисельно не дуже великі і вони навряд чи можуть служити серйозним щитом від Росії у випадку, якщо вона вирішить піти на відкриту агресію, але це для Росії є серйозним стримуючим фактором. "Одна справа вирішити агресію тільки проти невеликої армії Латвії, а інша - проти країни, де стоять ще й війська США, Канади, Великобританії, ФРН. Це зовсім інший рівень ризику для Москви", - зазначив Євген Перебийніс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram