ГоловнаСвіт

Захід пригрозив Північній Кореї наслідками за ядерні випробування

НАТО назвало випробування провокацією, а ЄС чекає на реакцію Ради Безпеки.

Захід пригрозив Північній Кореї наслідками за ядерні випробування
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

Будь-які провокаційні дії Корейської Народно-Демократичної Республіки матимуть "серйозні наслідки". Про це в п'ятницю заявив президент США Барак Обама після того, як у КНДР підтвердили проведення ядерного випробування, повідомляє Reuters.

"Будь-які провокаційні дії Північної Кореї будуть мати серйозні наслідки", - йдеться в заяві президента США.

За словами прес-секретаря Білого дому Джоша Ернеста, з приводу повідомлень про сейсмічну активність у районі ядерного полігону Північної Кореї Обаму проінформувала під час польоту на "борту номер один" радник з національної безпеки Сюзан Райс.

Євросоюз очікує жорсткого рішення Ради Безпеки ООН у зв'язку з проведенням Пхеньяном ядерного випробування і через порушення міжнародних зобов'язань, заявила високий представник ЄС із зовнішніх справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

"Це чергове порушення з боку КНДР своїх міжнародних зобов'язань не виготовляти і не випробовувати ядерну зброю, що визначено в багатьох резолюціях Ради Безпеки ООН. Це становить велику загрозу миру і безпеці всього регіону і не тільки йому", - наголошено в заяві.

У ЄС очікують розгляду цього питання в РБ ООН і прийняття жорсткого і ефективного вирішення.

Федеріка Могеріні зазначила, що для Пхеньяна є один безальтернативний шлях: виконувати свої зобов'язання і відмовитися від ядерної зброї і відповідних програм.

У НАТО випробування назвали провокацією і порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН.

"Повідомлення про можливе п'яте випробування, проведеним сьогодні Північною Кореєю, є дуже тривожними. Якщо вони підтвердяться, то це стане новою провокацією після запуску країною декілька днів тому трьох балістичних ракет і черговим очевидним порушенням багатьох резолюцій Ради Безпеки ООН", - заявив голова НАТО Єнс Столтенберг.

Він підкреслив, що НАТО рішуче засуджує постійні провокації і порушення міжнародного права з боку КНДР, що підриває регіональну і міжнародну безпеку, і закликав Пхеньян повною мірою дотримуватися міжнародних зобов'язань.

Як повідомляли, 9 вересня вранці КНДР провела випробування ядерної зброї, що було підтверджено самим Пхеньяном. Це вже було п'яте випробування в рамках ядерної програми КНДР.

Попереднє випробування, проведене в січні, спричинило значне посилення санкцій ООН проти Пхеньяна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram