ГоловнаСвіт

Контрсанкції Росії проти ЄС не принесли шкоди, - дослідження

Обсяги торгівлі падали через загальну економічну ситуацію.

Контрсанкції Росії проти ЄС не принесли шкоди, - дослідження
Фото: Рон Высочанский

Збитки від російських контрсанкцій для економіки західних країн є несуттєвими.

Такого висновку на підставі даних Eurostat і бази ООН Comtrade дійшли експерти Інституту Гайдара, Всеросійської академії зовнішньої торгівлі та Академії народного господарства і держслужби, повідомляє DW.

Випадки, коли скорочення поставок у Росію призвело до значного падіння обсягів експорту "санкційних" країн, поодинокі. Більшість країн, на які поширюються російські санкції, компенсували втрату російського ринку поставками в інші країни, а також збільшили експорт продовольчих товарів.

У дослідженні наголошено, що в деяких країнах за останні два роки показники експорту різко знизилися, проте це пов'язано не з російським ембарго, а із загальним падінням. Відзначають також, що ініціатори санкцій проти РФ - США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція - постраждали від російських обмежувальних заходів менше, ніж Норвегія, Фінляндія, прибалтійські країни та Польща, які впродовж багатьох років постачали в Росію продовольчу продукцію.

Як повідомляли, раніше Міністерство торгівлі США розширило список компаній і організацій, які потрапляють під санкційні обмеження за порушення міжнародного права і розпалювання конфлікту на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram