ГоловнаСвіт

Узбекистан офіційно заявив про смерть Карімова

У країні оголошено триденний траур.

Узбекистан офіційно заявив про смерть Карімова
Фото: press-service.uz

Президент Узбекистану Іслам Карімов помер на 79-му році життя.

Про це повідомляють РІА Новини з посиланням на повідомлення уряду і парламенту країни.

Відзначається, що Карімов помер сьогодні, 2 вересня, після важкої хвороби. Його поховають у суботу в Самарканді.

"Пішов із життя видатний державний і політичний діяч, президент Республіки Узбекистан Іслам Абдуганієвич Карімов", йдеться в повідомленні влади.

Раніше російський "Інтерфакс" опублікував новину про смерть Карімова, але через кілька хвилин анулював її.

"Новина із заголовком "Помер президент Узбекистану Іслам Карімов" вийшла в результаті технічного збою", - заявили в інформагентстві.

Пізніше ЗМІ з посиланням на кабмін Узбекистану писали, що лідер країни перебуває в критичному стані.

Нагадаємо, 28 серпня з'явилася інформація про госпіталізацію узбецького президента в зв'язку з інсультом. Через деякий час уряд Узбекистану визнав, що Іслам Карімов перебуває на стаціонарному лікуванні, а наступного дня інформацію про інсульт підтвердила молодша дочка президента Лола Карімова-Тілляєва.

Наступного дня низка ЗМІ з посиланням на джерела повідомили про смерть Карімова, проте офіційних підтверджень цієї інформації поки що немає, як і офіційних спростувань. При цьому першого вересня з'явилася непідтверджена інформація, що в Самарканді, де народився Іслам Карімов, відбуваються приготування до його похорону.

Іслам Карімов народився 30 січня 1938 року в Самарканді (Узбецька РСР, СРСР). Радянський, а потім узбецький державний і політичний діяч, перший президент Узбекистану з моменту здобуття країною незалежності в 1991 році. У 1990-1992 роках - голова уряду Узбекистану. За радянських часів обіймав посаду першого секретаря ЦК Комуністичної партії Узбецької РСР (1989-1991).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram