ГоловнаСвіт

​Київ вимагає від Чехії закрити "представництво ДНР"

Чеські дипломати запевнили, що МЗС Чехії з цим центром не має і не буде мати ніяких відносин.

МЗС України вручило посольству Чехії в Києві ноту з вимогою переглянути рішення влади міста Острави про реєстрацію "представництва ДНР".

Про це в коментарі LB.ua повідомила речник МЗС України Мар'яна Беца.

"У зв'язку з підтвердженням інформації про реєстрацію в чеському місті Острава місцевими органами влади так званого "представництва ДНР" і з проведенням провокаційних публічних заходів МЗС України сьогодні викликало представника посольства Чехії, висловило протест і вручило відповідну ноту", - сказала Беца.

За її словами, звернення до офіційних органів Чехії містить вимогу "вжити необхідних заходів для перегляду рішення регіональної влади про відкриття представництва фактично терористичної організації, оскільки це суперечить міжнародному праву і двостороннім українсько-чеським угодам".

"Ми очікуємо адекватних дій наших партнерів найближчим часом", - сказала дипломат.

"Відповідна інформація про деяких громадян Чехії, які намагаються легалізувати терористичні угруповання, передана нами в правоохоронні органи України, щоб були задіяні відповідні механізми двосторонньої правої допомоги між Україною та Чехією", - додала вона.

За інформацією представника МЗС, це вже третя нота Чехії від України, попередні дві були відправлені посольством України в Чехії.

Раніше, в четвер, агентство ТАСС повідомило про відкриття "представництва ДНР" у Чехії.

Як розповіла ТАСС так званий "консул" бойовиків Нелла Ліскова, головна мета роботи цього "представництва" - поширення в Євросоюзі "правдивої інформації про поки що невизнану країну".

У той же час інформаційне агентство цитує слова свого джерела в чеському МЗС, нібито в Остраві зареєстрований "представницький центр ДНР", який не має акредитації при зовнішньополітичному відомстві і не може мати дипломатичний статус, і його не може очолювати почесний консул.

"Чеська республіка не визнає ДНР і виступає за повну реалізацію Мінських угод", - цитує видання слова джерела.

Тим часом видання "Вести" опублікувало фотографії цього "представництва". На них видно вивіску, а також прапори бойовиків на фасаді будівлі.

Чеські дипломати запевнили, що МЗС Чехії із цим центром не має і не буде мати ніяких відносин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram