ГоловнаСвіт

Сценарій перемоги Путіна в Україні необхідно зірвати - литовський дипломат

Можна стверджувати, що Альбінас Янушка, якого не без підстав називали "сірим кардиналом" зовнішньої політики президента Литви Валдаса Адамкуса, а з 2006 року — радником литовських прем’єр-міністрів, знає краще за багатьох інших політичну кухню. Навіть всі її куточки, комори і шухляди.

Литовський дипломат Альбінас Янушка
Фото: delfi.lt
Литовський дипломат Альбінас Янушка

Пан Янушка доволі рідко висловлюється в публічних засобах, але якщо вже це робить, то варто прислухатися до його прогнозів і зауважень. Бо за висловлюваннями литовського експерта, дипломата і політика ховається купа цінної інформаційної аналітики, переважна більшість якої є ексклюзивною.

Нещодавно Альбінас Янушка в ранзі саме політичного експерта для глядачів національного сусіпільного мовника — LRT – ризикнув дати прогноз розвидку подій в Литві, ЄС і Україні. І торкається цей прогноз не якихось далеких п’яти чи десяти років, а найближчих місяців.

На його думку, в Україні переможе Владімір Путін, а зовсім не Захід. “Прогнозую, що протягом року, а може і раніше, В.Путін переможе, а ЄС змириться, відмовившись від санкцій, залишивши окупацію Крима і Донбаса невирішеною і нерішаємою, з розділеною Мінськими угодами Україною”. Це може статися, зауважує Янушка, але... ще не пізно змінити сценарій.

Фото: EPA/UPG

Експерт не шкодує критичних слів на адресу керівництва ЄС, зокрема т.зв. “брюссельскої бюрократії”. Зокрема пан Янушка звинувачує главу Єврокомісії Юнкера і весь його уряд у таких прорахунках, як референдум щодо Асоціації з Україною і вихід Британії з ЄС ( Brexit). “Природним було б, якщо після цього вся комісія на чолі з Юнкером пішла у відставку”, - вважає дипломат.

Янушку не без підстав називають архитектором зваженої зовнішньої політики Литви, коли він досяг того, що для президента В.Адамкуса базовим став принцип відомого литовського дипломата Вітаутаса Антанаса Дамбрави “інтереси Литви є важливими, натомість всі інші — не настільки”. 

Саме тоді почали вимальовуватися пріорітети Литви — ЄС, НАТО, країни Балтії і Скандинавії, Україна, Польща, США. Саме тому президент Адамкус під час кризи Помаранчової революції привіз до Києва план мирного врегулювання. І всі подальші дії відбувалися згідно цього плану. Тоді Янушка зі своєю потужною командою стояли за спиною Адамкуса. Як і під час народження ініціативи, яка згодом отримала назву “Вільнюська десятка”. Саме стільки країн готувалися до членства в НАТО і ЄС. Стільки їх і було прийнято в ці організації. Була ще в планах одиннадцята - Україна. Але на шляху став Кучма. Точніше його багатовекторна політика. Як тоді казали в Литві - “шлях в нікуди”.

Український лідер опозиції і кандидат в президенти Віктор Ющенко, президент Польщі Олександр Кваснєвський, президент України
Леонід Кучма, Президент Литви Валдас Адамкус, прем'єр - міністр і кандидат в президенти України Віктор Янукович, глава зовнішньої політики ЄС Хав'єр Солана зібралися за круглим столом у пошуках
вирішення української політичної кризи, Київ, 1 грудня 2004.
Фото: EPA/UPG
Український лідер опозиції і кандидат в президенти Віктор Ющенко, президент Польщі Олександр Кваснєвський, президент України Леонід Кучма, Президент Литви Валдас Адамкус, прем'єр - міністр і кандидат в президенти України Віктор Янукович, глава зовнішньої політики ЄС Хав'єр Солана зібралися за круглим столом у пошуках вирішення української політичної кризи, Київ, 1 грудня 2004.

Сьогодні, твердять литовські експерти, Україна і Європа мають трагічні наслідки цієї політики.

Взагалі Альбінас Янушка акцентує увагу на те, що в Європі є дуже популярними регіональні формати у зовінішній політиці. Колись Вільнюс часів президентства Адамкуса був одним з законодавців моди в цій галузі. Під час існування проекту Вільнюської десятки, Литва разом з іншими дев’ятьма країнами мала можливість впливати на рішення великих держав. І робила це успішно. Цей досвід і час показали, що ця тактика є плідною і ефективною. Народи цього регіону (все частіше кажуть про країни Скандинавії, Балтії, Польщу, Україну і Румунію) мають природне тяжіння і спільні інтереси в галузі політики і безпеки. Литовські есперти, зокрема, Альбінас Янушка, кажуть про необхідність створити “альянс однодумців”.

Насправді, багато країн Європи не тільки зіштовхуються з майже однаковими викликами і загрозами в галузі безпеки, економічного розвитку, реалізації політичних і інформаційних проектів, але й мають схожі думки з цього приводу. Натомість чомусь залишаються, як каже Янушка, лише коментаторами, але не ініціаторами і провідниками міжрегіональної співпраці. Добре, каже політик, що ініціативу і відповідальність беруть на себе таки велетні як Франція чи Німеччина. Погано, що всі інші лише спостерігали. В тому числі і за тим, як цей тандем реалізовував свою Східну політику і відстоював власні інтереси в Росії. Утім, ніхто нікому не заважав запропонувати альтернативу...

Янушка впевнений, що і Литва, і Україна, і Польща мають безцінний досвід співпраці. Дипломат також впевнений, що настав час для Литви і її союзників об’єднатися. Лідерство Вільнюса в українській справі не тільки потрібне і можливо, але воно край необхідне для зміцнення ЄС. Обов’язок Литви — створити потужну проукраїнську коаліцію всередині Європейського Союзу. Цьому в ЄС сьогодні ніхто не зможе завадити. Незважаючи на різні погляди.

 Зліва направо: міністр оборони Литви Юозас Олекас, міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич та міністр оборони України Степан
Полторак на відкритті штабу об'єднаної литовсько-польсько-української бригади у Любліні, 25 січня 2016 року.
Фото: PAP
Зліва направо: міністр оборони Литви Юозас Олекас, міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич та міністр оборони України Степан Полторак на відкритті штабу об'єднаної литовсько-польсько-української бригади у Любліні, 25 січня 2016 року.

“В тому разі, якщо Україну залишимо в стороні — розділену, з корумпованою олігархією, без належної і набагато серйознішої допомоги, а ЄС, втомлений від політики санкцій, вступить в нове «перезавантаження» з Росією, ми матимеме серйозну кризу”, - прогнозує Альбінас Янушка.

Віктор ЧернишукВіктор Чернишук, журналіст (Вільнюс)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram