ГоловнаСвіт

Могеріні застерегла Туреччину від повернення смертної кари

"Жодна країна не може стати членом ЄС, якщо вона вводить смертну кару".

Могеріні застерегла Туреччину від повернення смертної кари
Федерика Могерини
Фото: EPA

Голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні в понеділок застерегла Туреччину від повернення смертної кари.

Про це повідомляє Reuters.

Вона нагадала, що Анкара брала на себе зобов'язання не застосовувати страту в рамках Європейської конвенції про захист прав людини і як член Ради Європи. Федеріка Могеріні також підкреслила, що "жодна країна не може стати членом ЄС, якщо вона вводить смертну кару".

Федеріка Могеріні також заявила, що Туреччина не повинна ухвалювати рішення за підсумками невдалого перевороту, які могли б зашкодили чинному в країні конституційного ладу. "Тієї трагічної ночі ми першими сказали, що законні інститути потребують захисту. Сьогодні ми говоримо, що в країні потребує захисту верховенство права. Не можна виправдати кроки, які ведуть країну в іншому напрямку", - сказала голова європейської дипломатії.

Нагадаємо, увечері 15 липня група військових заявила, що бере управління Туреччиною у свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в країні комендантську годину і військовий стан.

На вулицях Анкари і Стамбула з'явилася військова техніка, в тому числі танки. Однак президент Реджеп Ердоган вночі вийшов в ефір, закликавши громадян виходити на вулиці міст. Його послухалися, і тисячі прихильників президента вийшли проти військових. Сталися сутички заколотників і прихильників Ердогана.

Вранці 16 липня більшість заколотників здалися владі, після чого почалися масові арешти військових, за наступні дні були відсторонені від роботи тисячі суддів і поліцейських. Єврокомісар з розширення та політики сусідства Йоханнес Хан 18 липня заявив, що таке завзяття може свідчити про те, що списки для арештів могли підготувати заздалегідь.

Також влада Туреччини заявила, що в країні можуть повернути смертну кару для належного покарання заколотників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram