ГоловнаСвіт

Європа розширила неофіційні санкції проти Росії

Це створить додаткові проблеми російському бюджету

Європа розширила неофіційні санкції проти Росії
Фото: Рон Высочанский

Країни Заходу розширили неофіційні санкції, які перекривають можливість фінансування державних і приватних компаній Росії.

Як пише російський "Forbes", у п'ятницю, 8 липня, стало відомо, що основна європейська організація, яка здійснює роботу з державними облігаціями, Euroclear так і не почала працювати з новим випуском десятирічних облігацій федеральної позики (ОФП, "Россия 26") на 20 млрд рублів, розміщеним 6 липня.

Сам випуск, за даними головного економіста ING Bank у справах Росії та СНД Дмитра Польового, мав з'явитися в системі Euroclear 8 липня, але цього не сталося. "Ми зв'язалися з бельгійським офісом Euroclear, щоб перевірити це, і представник підтвердив нам, що випуск досі не схвалили, рішення не прийнято. Він також не дав жодної інформації про те, коли система прийме нові ОФП. Ніякої конкретної причини затримки рішення він також не назвав", - розповів Польовий в останньому аналітичному огляді, що надійшов до редакції Forbes.

Проблема з обслуговуванням випуску завдасть чергового удару по фінансуванню дефіциту російського бюджету, оскільки може відрізати від ОФП великі іноземні фонди і банки. Схожа ситуація вже мала місце у травні. Тоді Euroclear відмовлявся працювати з євробондами мінфіну Росії, що скоротило обсяг випусків практично удвічі - з $3 млрд до $1,75 млрд. Якщо новий випуск ОФП не буде схвалено системою Euroclear, це можна розглядати як розширення "сірої зони" негласних санкцій проти Росії, каже Польовий. Він нагадує, що жодних формальних обмежень на операції з ОФП і російськими євробондами в ЄС і США немає.

Така позиція Euroclear щодо ОФП, якщо її не переглянуть, очевидно створить проблеми російському бюджету, якому не вистачає фінансових надходжень: нові випуски боргових паперів вважалися однією з надій уряду. З наступного року російська влада планувала у кілька разів збільшити рублеві позики - з 300 млрд рублів цього року до 1,29 трлн рублів у  2017 році і 3 трлн рублів у 2018-2019 роках.

Для мінфіну такий розвиток подій, імовірно, став неприємним сюрпризом. Раніше заступник міністра фінансів Сторчак говорив, що чекає успішного виконання програми ОФП у другому кварталі, і розраховував, що програму розміщень буде повністю виконано.

У мінфіні Росії і Euroclear на момент публікації не надали коментар.

"Заборона на роботу з новими російськими випусками може в короткостроковій перспективі значно ускладнити доступ іноземних інвесторів до російських боргових паперів. З огляду на високий попит з боку зарубіжних інвесторів до суверенних випусків Росії, ймовірно, буде знайдено шляхи придбання паперів в обхід Euroclear, але це буде пов'язано з низкою незручностей і додаткових витрат, що може тимчасово охолодити тенденцію на стрімке скорочення прибутковості за ОФП", - вважає член асоціацій ACI Russia і Russian Corporate Treasurers Association Олександр Просвіряков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram