ГоловнаСвіт

Колишній заступник Тоні Блера визнав вторгнення в Ірак незаконним

За словами колишнього віце-прем'єра, рішення про введення британських військ в Ірак ухвалювали поспіхом.

Колишній заступник Тоні Блера визнав вторгнення в Ірак незаконним
Тони Блэр

Британський політик Джон Прескотт, який займав пост віце-прем'єра в уряді Тоні Блера, назвав вторгнення в Ірак у 2003 році незаконним.

Про це він написав у газеті Sunday Mirror.

"У 2004 році генеральний секретар ООН Кофі Аннан заявив, що оскільки зміна режиму була основною метою іракської війни, то вона була незаконною. Із великим сумом і гнівом я тепер вважаю, що він мав рацію", - заявив Прескотт.

На його думку, рішення про введення британських військ в Ірак ухвалювали поспіхом. Окрім того, він розповів, що робота була влаштована так, щоб у співробітників апарату уряду і його членів був мінімальний доступ до документів.

Пресскотт зазначив, що підтримує рішення нинішнього лідера лейбористів Джеремі Корбина вибачитися за війну в Іраку від імені партії.

Раніше незалежна британська комісія опублікувала доповідь, в якій йдеться, що вторгнення Великобританії в Ірак у 2003 році було необґрунтованим.

Голова комісії Джон Чилкот розповів, що планування і підготовка військових дій після вторгнення в Ірак були недостатніми. Великобританія прийняла рішення почати вторгнення в Ірак до того, як усі інші варіанти вирішення конфлікту були вичерпані, йдеться в доповіді.

Чилкот розповів, що колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер знав про можливі наслідки кампанії перед її початком.

У жовтні Блер говорив, що поява "Ісламської держави" (ІДІЛ) частково пов'язана зі вторгненням в Ірак. Раніше він неодноразово просив пробачення за недостовірні дані розвідки, які отримали під час підготовки операції. За інформацією, яку отримала коаліція, у Хусейна була зброя масового ураження. Пізніше стало відомо, що дані виявилися помилковими.

Розслідування дій британської влади під час іракської компанії тривало сім років.

Військова операція в Іраку почалася в 2003 році. Її організували США, Великобританія і країни-союзники по коаліції. В результаті було повалено президента Іраку Саддама Хусейна. Його звинуватили в злочинах проти людяності, після чого в 2006 році стратили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram