ГоловнаСвіт

Сенат Польщі закликав Сейм назвати Волинську трагедію геноцидом

Постанову підтримали 60 сенаторів, 23 - виступили проти.

Сенат Польщі закликав Сейм назвати Волинську трагедію геноцидом
Фото: senat.gov.pl

Сенат Польщі голосами правлячої партії "Право і справедливість" у четвер прийняв постанову, в якій закликає нижню палату - Сейм - встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої.

Про це пише "Польське радіо".

У постанові йдеться, що "у волинській різанині, крім поляків, загинули євреї, вірмени, чехи, представники інших національних меншин, а також українці, які намагалися допомогти жертвам".

Верхня палата польського парламенту також висловила повагу і вдячність тим українцям, які рятували поляків.

Також у постанові сказано, що жертви злочинів, скоєних у 1940-х роках українськими націоналістами досі не були належним чином увічнені, а масові вбивства не були названі геноцидом.

Постанову підтримали 60 сенаторів, 23 - виступили проти. Один сенатор утримався.

Сенатор Ян Жарин під час дебатів відзначив, що підставою прийняття постанови послужив текст депутата партії "ПіС" Міхала Дворчіка. За його словами, постанова "розкриває історичну правду, а справжнє об'єднання можливе винятково на основі правди".

Водночас сенатор опозиційної партії "Громадянська платформа" Ян Рулевський зазначив, що прийнята постанова не сприяє примиренню між Україною і Польщею. Посилаючись на розмову з послом Польщі в Києві, він наголосив, що цей документ "уже викликав негативну реакцію в Україні".

Нагадаємо, Сейм Польщі погодився не розглядати ніяких постанов про українсько-польські відносини часів Другої світової війни до саміту НАТО.

Цьогоріч виповнюється 73-тя річниця Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків і українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України.

Збройні конфлікти між поляками й українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Однак історики, особливо польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися на Холмщині та в Закерзонні. Точної кількості загиблих у цих конфліктах невідомо досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram