ГоловнаСвіт

Перевибори до парламенту Іспанії не змінили розклад сил

Владна партія покращила результат, але уряд сама сформувати не зможе

Перевибори до парламенту Іспанії не змінили розклад сил
Фото: EPA/UPG

В Іспанії в неділю відбулося голосування на других за півроку парламентських виборах. Жодна політична сила не отримала абсолютної більшості і можливості сформувати уряд самостійно.

За підсумками голосування консервативна Народна партія прем'єр-міністра країни Маріано Рахоя отримала 137 мандатів у 350-місцевому конгресі депутатів, нижній палаті іспанського парламенту, повідомляє Бі-бі-сі. У попередньому складі парламенту Народна партія мала 123 крісла.

Іспанська соціалістична робітнича партія посіла друге місце і отримає 85 місць - на п'ять менше, ніж минулого разу. Крайній лівий блок "Подемос" отримає 71 (без змін), а правоцентристська "Громадяни" - 32 (на вісім менше) мандати.

У результаті попередніх парламентських виборів у грудні 2015 року жодного одна з чотирьох основних партій, що пройшли до парламенту, не отримала абсолютної більшості голосів.

У результаті переговорів, що тривали кілька місяців, партіям не вдалося сформувати ні коаліцію, ні уряд. На початку травня королю Іспанії Феліпе VI довелося розпустити парламент і призначити нові вибори.

Попередні вибори в Іспанії відбулися у грудні. Тоді Народна партія посіла перше місце, але не зуміла сформувати коаліцію, і Маріано Рахой був виконувачем обов'язків прем'єр-міністра.

До 2014 року коаліцію формували Народна і Соціалістична партія, однак після утворення партії "Подемос" ситуація змінилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram