ГоловнаСвіт

Сорос назвав розпад Євросоюзу незворотнім

"Катастрофічний сценарій, якого багато хто боявся, матеріалізувався".

Сорос назвав розпад Євросоюзу незворотнім
Джордж Сорос
Фото: www.occupycorporatism.com

Американський фінансист Джордж Сорос вважає, що вихід Великобританії з Європейського Союзу призведе до його розпаду.

Про це він написав на сайті Project Syndicate, повідомляє "Бі-бі-сі".

"Зараз катастрофічний сценарій, якого багато хто боявся, матеріалізувався, зробивши розпад Євросоюзу практично незворотнім", - вважає Джордж Сорос.

Він заявив, що в Євросоюзі накопичилася велика кількість невирішених проблем, які майже не залишають йому шансів на існування після виходу Британії. "Напруження у відносинах між країнами-членами Євросоюзу досягло переломного моменту, як через біженців, так і через суперечності у відносинах між країнами-кредиторами та країнами-боржниками в межах єврозони", - вважає фінансист.

При цьому Сорос закликає зацікавлені сторони "не опускати рук" і спробувати зберегти Євросоюз, реконструювавши його.

Він також вважає, що в короткостроковій і середньостроковій перспективі, як зазначає фінансист, на жителів Британії чекають нелегкі часи: курс фунта після оголошення підсумків референдуму опустився до мінімальних значень за останні 30 років, також найближчим часом на фінансових ринках буде спостерігатися нестабільність.

"Більше того, Сполучене Королівство саме може не вижити. Шотландія, яка проголосувала за збереження членства в ЄС, може знову спробувати здобути незалежність, і деякі офіційні особи в Північній Ірландії, де виборці також проголосували проти виходу з ЄС, уже закликали до об'єднання з Ірландією", - зауважив Джордж Сорос.

Подібний прогноз дав і професор Нью-Йоркського університету, відомий економіст Нуріель Рубіні під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в китайському місті Тяньцзіні.

На його думку, британський референдум про вихід з Євросоюзу може стати початком розпаду ЄС або самого Сполученого Королівства. При цьому він не вважає, що Брексит призведе до світової фінансової кризи або рецесії.

Нагадаємо, референдум у Великобританії з питання про подальше перебування країни в ЄС пройшов 23 червня. Прихильники Brexit перемогли з 51,9% голосів. Явка становила 72%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram