ГоловнаСвіт

У Росії губернатора Кіровської області затримали за звинуваченням в отриманні хабара

У 2000-х роках Микита Бєлих перебував в опозиційній партії "Союз правих сил".

У Росії губернатора Кіровської області затримали за звинуваченням в отриманні хабара
Фото: kirovnet.ru

Губернатора Кіровської області Микиту Бєлиха затримали в Москві за звинуваченням в отриманні хабара в розмірі 400 тис. євро. Проти Бєлиха порушено кримінальну справу.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Бєлиха затримали в одному з ресторанів Москви, після чого доставили до Слідчого комітету. Слідство вважає, що хабар губернатору через посередника передали особи, які контролюють підприємства "Нововятський лижний комбінат" і "Лісогосподарська керуюча компанія". За це вони очікували від Бєлиха, як заявляє СК, "загального заступництва і потурання по службі".

За даними комерційних реєстрів, зараз 100 відсотків акцій "Лісогосподарської керуючої компанії" належить кіпрському офшору, але донедавна 25% її акцій належало компанії "Кіровліс", що стала відомою у зв'язку з кримінальною справою проти Олексія Навального, російського опозиціонера і в минулому радника Микити Бєлиха.

Як стверджує представник Слідчого комітету, "в корупційних злочинів не буває політичного забарвлення".

У 2000-х роках Микита Бєлих перебував в опозиційній партії "Союз правих сил", а в 2005-му став її головою. Незабаром він покинув партію і в 2008 році був призначений президентом Росії на пост губернатора Кіровської області.

У зв'язку зі своєю минулою політичною діяльністю Бєлих вважався одним із небагатьох "ліберальних губернаторів", і на початку своєї роботи в Кірові навіть запросив до співпраці Олексія Навального і Марію Гайдар, доньку відомого російського економіста і автора економічних реформ початку 1990-х Єгора Гайдара.

Під час розгляду справи Навального про розкрадання активів "Кіровлісу" Микита Бєлих висловлювався на захист опозиціонера і виступив на суді як свідок.

У 2013 році у Микити Бєлиха провели обшуки в зв'язку зі справою про шахрайство з продажем акцій "Уржумського спиртогорілчаного заводу", самого його допитували як свідка.

У 2014 році Бєлиха переобрали губернатором Кіровської області на другий термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram