ГоловнаСвіт

У Венесуелі за день зібрали третину підписів для референдуму про відставку президента

Темпи збору підписів свідчать про те, що венесуельці втомилися від Мадуро.

У Венесуелі за день зібрали третину підписів для референдуму про відставку президента
Фото: EPA/UPG

Зі 195 тис. підписів, необхідних для ініціювання референдуму про відставку президента Венесуели Ніколаса Мадуро, опозиції в першу добу вдалося зібрати 37%.

Про це інформує ВВС.

За словами лідера опозиції Енріке Капрілеса, прихильникам референдуму необхідно підтвердити справжність підписів до п'ятниці.

Президентський термін Мадуро повинен завершитися в січні 2019 року, проте опозиція, яка перемогла на парламентських виборах, сподівається змістити його раніше.

За словами Капрілеса, темпи збору підписів свідчать про те, що венесуельці втомилися від Мадуро.

Спочатку петицію передали владі 2 травня. Опозиція заявляє, що вона зібрала підписи 1,85 мільйона виборців, які підтримують проведення референдуму. Це значно більше, ніж вимагає законодавство.

10 червня Національна виборча рада Венесуели оголосила недійсними понад 600 тис. підписів, зібраних за проведення загального референдуму про відставку президента. При цьому для розгляду петиції про референдум, згідно з венесуельським законодавством, необхідні підписи лише 1% зареєстрованих виборців - тих самих 195 тисяч.

Сам президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив, що референдум про його відставку не відбудеться цього року через "брак часу".

Як повідомляли, щонайменше 400 осіб заарештовано у Венесуелі в середині червня під час чергових "голодних бунтів", які влада кваліфікує як мародерство. За даними моніторингової групи Venezuelan Observatory of Violence, щодня по всій країні відбувається більш ніж 10 випадків мародерства.

Опозиція Венесуели звинувачує в ситуації президента країни Ніколаса Мадуро і збирає підписи для референдуму про відставку голови держави. Економічна криза, що охопила Венесуелу в останні роки, спричинена проблемами в енергетиці. Через тривалу посуху гідроелектростанції не можуть працювати на повну потужність.

За оцінками Міжнародного валютного фонду, інфляція у Венесуелі цьогоріч сягне 720%. Мадуро, своєю чергою, звинувачує бізнес-еліту країни в бойкоті економіки для досягнення політичних цілей. На цьому тлі регулярно відбуваються сутички протестувальників проти економічної політики держави з поліцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram