ГоловнаСвіт

Польські депутати відповіли на лист української інтелігенції про примирення

Українців попросили утриматися від дій, які можуть "поставити стіну" між ними і поляками.

Польські депутати відповіли на лист української інтелігенції про примирення
Урочистості до річниці Волинської трагедії, Варшава
Фото: polska.newsweek.pl

Двісті парламентаріїв владної партії Польщі "Право і справедливість" відповіли на відкритий лист українських політичних лідерів, духовенства й інтелектуалів польській громадськості про примирення.

Про це інформує Радіо Свобода.

У листі поляки звернулися за підтримкою до українців у вшануванні пам'яті жертв часів Другої світової війни, у встановленні хрестів на могилах невинних громадян, яких убили на території Польщі й України.

"Невдача і України, і Польщі в боротьбі за незалежність мала драматичні наслідки не лише для двох народів, а й для всієї Європи. Відмінність між нами стосується, однак, не минулого, а сучасної політики історичної пам'яті. І проблемою є сьогоднішнє українське ставлення до винуватців убивства поляків під час Другої світової війни. У Польщі на державному і місцевому рівнях не вшановують пам'ять людей, на руках яких кров невинного цивільного населення", - йдеться в листі.

Польські депутати закликають українців утримуватися від дій, які можуть "поставити стіну" між ними і поляками, зауважуючи, що зі свого боку також утримаються від таких дій.

Окрім того, депутат польського Сейму Міхал Дворчик, який оприлюднив лист-відповідь, спростував поширену деякими ЗМІ інформацію про те, що він називав українських авторів листа "катами".

Нагадаємо, на початку червня, напередодні 73-х роковин Волинської трагедії, українські політичні діячі, представники духовенства й інтелігенції звернулися до польського суспільства з відкритим листом примирення. Вони попросили вибачення в поляків, пообіцявши забути взаємні образи. Також закликали не вдаватися до різких і непродуманих декларацій, які дозволять спільним ворогам використовувати їх проти Польщі й України.

Зокрема лист підписали екс-президенти України Леонід Кравчук, Віктор Ющенко, голова УПЦ Київського патріархату Філарет, голова УГКЦ Святослав Шевчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram