ГоловнаСвіт

Порошенко призначив послів України ще в п'яти країнах (Досьє)

Двоє з них - новопризначені, а троє - за сумісництвом.

Порошенко призначив послів України ще в п'яти країнах (Досьє)
Фото: uk.wikipedia.org

Президент Петро Порошенко призначив надзвичайних і повноважних послів України в декількох країнах.

Про це повідомляє прес-служба президента.

Так, Надзвичайним і Повноважним Послом України в Малайзії призначено Олександра В'ячеславовича Нечитайла.

Як стало відомо LB.ua, Нечитайло закінчив у 1995 році Київський Національний Університет ім. Т. Шевченка, спеціальність - філолог (викладач української мови та літератури, китайської мови і літератури).

Кадровий дипломат, кар'єру в МЗС України починав у вересні 1995 року в Управлінні країн АТР, БСС і Африки МЗС України, потім працював у секретаріаті голови МЗС, а з лютого 2016-го і дотепер - директор департаменту Азіатсько-Тихоокеанського регіону в МЗС України.

За кордоном працював радником посольства України в Малайзії (Куала Лумпур), другим секретарем у посольстві України в Китаї (Пекін), другим секретарем у посольстві України в Індонезії (Джакарта).

Володіє англійською та китайською мовами. Одружений, має доньку та сина.

Послом України в Королівстві Норвегія став В'ячеслав Вікторович Яцюк.

Яцюк закінчив Інститут міжнародних відносин Київського університету ім. Т. Шевченка. В системі МЗС з 1995 року. Працював у представництві України при ООН, з 2000-го по 2005 рік - в управлінні з питань зовнішньої політики Адміністрації президента, з 2005-го по 2009 рр. - заступник голови посольства України у Великій Британії, після цього відразу, без заїзду до Києва, переведений у посольство України в Росії (радник-посланник, з 2009-го по 2012 рр). З 2012 року головою МЗС України Леонідом Кожарою призначений директором політичного департаменту МЗС. Володіє англійською та французькою мовами.

За інформацією Аналітичної групи Geostrategy, В'ячеслав Яцюк, працюючи на посаді виконувача обов'язків директора політичного департаменту МЗС України, розсилав 7 грудня 2013 року посольствам України за кордоном лист, у додатку до якого містилося пояснення голови МВС Віталія Захарченка про події, пов'язані з проведенням мирних демонстрацій в українській столиці. У ньому влада через українських дипломатів за кордоном намагалася нав'язати міжнародним партнерам думку про те, що мирні демонстранти поводяться агресивно, провокуючи тим самим органи правопорядку до застосування сили.

Geostrategy повідомляють, що Яцюк дуже близький до групи "Леоніда Кожари - Анатолія Орла", "яка в своїй діяльності орієнтується на просування російських інтересів в Україні та на міжнародній арені". Крім того, Яцюк також впливав на рішення кадрових питань в українському МЗС. Зокрема, він міг бути одним з ініціаторів звільнення Генерального консула України в Стамбулі Богдана Яременка за його критичні висловлювання на адресу "Беркута", який жорстоко побив українських студентів на майдані Незалежності в Києві.

Крім того, указом президента України Надзвичайний і Повноважний посол в Індії Ігор Полиха за сумісництвом буде представляти Україну в Шрі-Ланці.

А Дмитро Сеник, який є послом України в Сингапурі, тепер за сумісництвом працюватиме послом і в Брунеї.

Також за сумісництвом Надзвичайним і Повноважним Послом України в Танзанії призначений посол нашої держави в Кенії Євген Цимбалюк.

Як повідомляли, постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба вручив 14 червня акредитаційний лист голові РЄ Турбйорну Ягланду та таким чином офіційно почав представляти Україну в цій міжнародній організації.

Відтак на сьогодні Україна не має своїх представників ще в таких країнах, як Вірменія, Білорусь, Грузія, Данія, Ірландія, Куба, Російська Федерація, Румунія, Чорногорія, Швейцарія і Казахстан. Окрім того, Київ досі не визначився з головою місії України при НАТО, а також постійним представником у представництві України при координаційних інститутах СНД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram