ГоловнаСвіт

Юнкер: виконання Мінських угод - єдиний шлях до скасування санкцій проти РФ

Юнкер: виконання Мінських угод - єдиний шлях до скасування санкцій проти РФ
Жак-Клод Юнкер
Фото: wikipedia.org

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що виконання Мінських угод є "єдиним шляхом" до скасування санкцій проти Росії.

З такою заявою Юнкер виступив на відкритті Петербурзького міжнародного економічного форуму, інформує РБК.

Під час сесії, присвяченої "пошуку стабільності в багатополярному світі", Юнкер пояснив, що приїхав на форум для налагодження діалогу з Москвою. За його словами, скасування економічних санкцій може статися тільки у разі виконання Мінських угод щодо України.

"Є ті, хто підтримує моє рішення приїхати, є і критики, - сказав Юнкер. - Я особисто радий тому, що я присутній сьогодні". За словами голови ЄК, члени Євросоюзу тривалий час обговорюють відносини з Росією. "Але важливо говорити і з самою Росією, її керівництвом і народом. Хоча для декого ця думка здасться радикальною", - підкреслив він.

Президент Єврокомісії пояснив мету своєї поїздки до Росії

Під час виступу Юнкер заявив, що Росія порушила "основні принципи міжнародного права", згадавши анексію Криму і ситуацію на Донбасі. За його словами, всі країни повинні поважати вибір Києва.

"Росія - країна Мінських угод, під якими вона підписалася. Потрібно забезпечити їхнє повне виконання, ні більше ні менше. Це єдиний шлях до зняття економічних санкцій. У цьому сенсі позиція ЄС єдина", - підкреслив голова Єврокомісії.

На думку Юнкера, наразі ще можна відновити рівень довіри між Росією і ЄС, але для цього необхідний діалог. "Моя присутність сьогодні говорить про те, що я хочу наводити мости", - сказав голова Єврокомісії. Він зазначив, що багато років знає президента РФ Володимира Путіна. "Ми дуже часто відкрито говоримо один з одним", - розповів Юнкер.

Голова ЄК закликав Росію і ЄС "взяти на себе зобов'язання з підтримки універсальних норм, правил і цінностей". "Для цього необхідні чесні дискусії про рівень наших відносин. Почати треба з Мінських угод", - підкреслив він.

Юнкер зазначив, що Україна, яка йде шляхом демократичного розвитку, була б благом для російської економіки і громадян. "Стабільна Україна, яка живе в мирі з сусідами, дозволила б визначити майбутнє регіону", - резюмував Юнкер.

З аналогічною заявою виступив і президент Європейської Ради Дональд Туск у своємк "Твіттері".

"Санкції щодо Росії, як і раніше, пов'язані з повною реалізацією Мінських угод", - написав він.

ЄС ввів санкції щодо Росії після анексії Москвою українського Криму в березні 2014 року, посиливши обмежувальні заходи згодом, коли Кремль почав підтримувати бойовиків, котрі борються проти українських військ на сході України. Понад 9 тис. людей загинули під час конфлікту.

Очікується, що представники ЄС у Брюсселі обговорять продовження санкцій 21 червня, і міністри країн блоку проголосують за рішення під час зустрічі 24 червня.

Нагадаємо, раніше у Держдепі закликали американські компанії не їхати на "російський Давос".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram