ГоловнаСвіт

Віце-канцлер Німеччини закликав відновити G8

На думку німецького міністра, процес реформ у Росії триває

Віце-канцлер Німеччини закликав відновити G8
Зигмар Габриэль

Відомий своїми проросійськими поглядами віце-канцлер і міністр економіки Німеччини Зігмар Габріель закликав негайно дозволити Росії долучитися до "Великої сімки" (G7).

"Росія - важливий гравець на світовій арені, а не регіональна держава", - сказав Габріель в інтерв'ю сайту Russlandkontrovers.de, інформує агентство Рейтер.

"Тому я закликаю Росію знову долучитися до групи, знову зробити з G7 G8", - сказав міністр.

Росія і G7 - Великобританія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія і США - складали групу G8, поки Москву не виключили з неї у 2014 році після анексії Криму.

За словами Габріеля, який очолює Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН), Росія як і раніше є важливим економічним партнером для Німеччини і німецької промисловості, незважаючи на протиріччя і проблеми. Це особливо важливо для зміцнення міжнародних організацій, коли доводиться долати труднощі, додав він.

Міністр зазначив, що Росія рухається в політичному напрямку, який у багатьох питаннях турбує Німеччину, але процес реформ у країні триває.

"Росія не захоче повернути назад політичну й економічну інтеграцію, якої вже досягнуто з рештою світу, - заявив Габріель сайту. - Довгострокове виключення (Росії) лише поглибить наявні розбіжності і не буде сприяти досягненню політичного рішення".

Міністр також зазначив, що Росія неодноразово демонструвала бажання брати участь у конструктивному діалозі, і важливо прислухатися до орієнтованих на реформи голосів у російських силових відомствах.

Коментарі Габріеля прозвучали всього через кілька днів після того, як радник канцлера Ангели Меркель, яка очолює Християнсько-демократичний союз (ХДС), сказав, що обговорювати зняття санкцій з Росії ще занадто рано.

У травні G7 засудила анексію Криму Росією. У комюніке економічна група пригрозила "подальшими обмежувальними заходами" відносно Москви, однак зазначила, що санкції можуть скасувати у разі імплементації Росією попередніх угод і поваги суверенітету України.

Russlandkontrovers.de - інтернет-сайт російсько-німецького форуму, заснованого у 1993 році. Форум об'єднує понад 400 провідних представників промисловості, політичних та академічних кіл.

Нагадаємо, в червні 2015 року міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив про необхідність повернути Росію до складу G8 за умови вирішення конфліктів у Сирії та Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram