ГоловнаСвіт

Європа проходить тест на європейську єдність і дотримання своїх же принципів, - Ірина Геращенко

Чи пожертвує ЄС смачними круасанами і ранковою кавою в ім'я дотримання міжнародного права

Європа проходить тест на європейську єдність і дотримання своїх же принципів, - Ірина Геращенко
Фото: Надано автором

Перед Європою стоїть виклик: зберегти європейську єдність і дотримуватися своїх же принципів чи пожертвувати ними на догоду відносній стабільності.

Про це написала перший заступник голови парламенту Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці, коментуючи ухвалення французьким Сенатом резолюції про необхідність зняття санкцій ЄС проти Росії.

«Усі ці рухи - це випробування європейської єдності та європейських принципів, це виклик, що переможе: принципи чи бажання заплющити очі на їх порушення заради відносної стабільності, бо війна десь далеко і вона така незрозуміла», - вважає Геращенко.

За її словами, результати голосування за резолюцію французьких політиків, які закликають до зняття санкцій, не стали несподіванкою для української сторони, оскільки в Сенаті Франції прихильників Кремля значно більше, ніж навіть у Національній асамблеї (нижня палата парламенту).

«Такі зараз настрої в багатьох країнах ЄС - бажання стабільності і заплющення очей на очевидні порушення міжнародного права, смачні круасани і ранкова кава, звичний спосіб життя і повне небажання жертвувати хоча б чимось заради далеких незрозумілих країн», - написала Геращенко.

За її словами, незважаючи на це, дуже важливо продовжувати відстоювати українську позицію. «Напередодні Верховна Рада ухвалила звернення до Сенату, ми провели зустрічі і переговори з певними сенаторами, як наслідок - певне пом'якшення резолюції, що закликає до поступового, а не негайного зняття санкцій», - повідомила віце-спікер.

У свою чергу посол України у Франції Олег Шамшур розповів Укрінформу (http://www.ukrinform.ru/rubric-world/2031334-kiev-v-otvet-na-rezoluciu-senata-nameknul-parizu-na-tverdost.html), що резолюцію в Сенат внесли спільно представник «республіканців» сенатор Ів Поццо ді Борго, відомий своїми проросійськими настроями, він був у складі делегації парламентаріїв, які відвідали торік окупований Росією Крим, і сенатор від Соціалістичної партії Сютур.

Говорячи про практичні наслідки резолюції, дипломат зауважив, що вони мінімальні. «Цей документ, як і резолюція Національних зборів, не має юридично зобов'язувальної сили, а у Франції, як відомо, зовнішня політика належить до прерогатив президента Республіки. Отже, цілком зрозуміло, що питання про продовження санкцій проти Росії у зв'язку з анексією Криму та агресією на сході України буде вирішуватися на рівні уряду Франції та керівників урядів і держав країн-членів Євросоюзу», - зазначив посол.

Він також нагадав, що прийняттю цієї резолюції передувало рішення продовжити санкції на саміті «Великої сімки», де Францію представляв Франсуа Олланд.

З іншого боку, негативний вплив прийнятої резолюції буде виражатися в тому, що дискусії про можливість скасування санкцій проти Росії у французькому політикумі і в експертних колах стануть ще жвавішими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram