ГоловнаСуспільствоВійна

Безсмертний: поліцейська місія на Донбасі - ідея добра, але малоймовірна в реалізації

На думку експерта, війну на Донбасі можна закінчити тільки в рамках створення нової геополітичної та континентальної системи безпеки.

Безсмертний: поліцейська місія на Донбасі - ідея добра, але малоймовірна в реалізації
Роман Бессмертный
Фото: tsn.ua

Поліцейська місія на Донбасі є доброю ідеєю, яку, втім, малоймовірно реалізувати.

Про це LB.ua повідомив екс-представник України в Тристоронній контактній групі Роман Безсмерний.

«Тема поліцейської місії - збройної, незбройної, розширеної з різними мандатами - це ідея добра. Ідея, яку можна обговорювати довго. Ідея, яка з погляду реалізації є дуже і дуже проблематичною, але залишає за собою шанс бути використаною, якщо знайти певну організаційну формулу її виконання», - сказав Безсмертний.

За його словами, необхідна зміна «самої концепції виходу учасників з війни - бо нинішня модель створює мало шансів і варіантів».

При цьому Безсмертний вважає, що необхідно напрацювати різні варіанти вирішення конфлікту, щоб розпочати їхню реалізацію після того, як у провідних країнах Заходу, залучених до врегулювання ситуації на Донбасі, буде виключено можливість політизації процесу.

«Я думаю, що за час, поки буде гриміти політичний календар у Франції, Німеччині та у Вашингтоні, потрібно напрацьовувати матеріали і механізми врегулювання. Оскільки в нинішній ситуації ухвалення позитивного рішення є проблематичним - причому всіма сторонами. А ось після закінчення цього політичного календаря буде видно, які політичні акценти будуть розставлені», - сказав експерт.

Крім того, за його словами, війна на Донбасі може бути закінчена тільки в рамках створення нової геополітичної та континентальної системи безпеки.

«Усі конфлікти: Україна, Нагорний Карабах, Сирія, Північний Казахстан і т. ін. - є складовими серйозної проблеми в континентальній системі безпеки. І вирішити ці проблеми, зокрема, можна буде тільки тоді, коли стане зрозумілою система геополітичних інтересів, меж тощо. Тоді стане зрозуміло, до яких механізмів можна вдаватися. А зараз, коли тільки триває пошук термінологічного апарату, вироблення правил гри, я не бачу шансів отримати відповідь щодо Донбасу», - резюмував Безсмертний.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що Безсмертний під час презентації дослідження Інституту зовнішньої політики «Аудит зовнішньої політики: Україна-Білорусь» заявив, що перебування Мінська в геополітичній орбіті Москви становить ризики безпеки, в тому числі і для самої Білорусі. Посол Білорусі Валентин Величко зі свого боку гарантував, що з території Білорусі не буде збройної агресії проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram