ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія проігнорувала рекомендації Європейської комісії проти расизму та нетерпимості

У Росії за 5 років потроїлася кількість засуджених за антиекстремістською статтею КК.

Росія проігнорувала рекомендації Європейської комісії проти расизму та нетерпимості
Совет Европы
Фото: www.basilica.ro

Росія не виконала жодної з пріоритетних рекомендацій Європейської комісії проти расизму та нетерпимості (ЄКРН) Ради Європи, запропонованих в останній доповіді від 2013 року.

Про це повідомляє "Коммерсантъ" із посиланням на висновок ЄКРН.

2013 року ЄКРН запропонувала Росії переглянути визначення екстремізму і чітко викласти критерії зарахування матеріалів до категорії екстремістських. Однак відтоді в закони вносили поправки, що лише посилюють покарання і розширюють тлумачення поняття екстремізму, зазначають у висновку комісії.

ЄКРН, зокрема, пропонувала змінити закон так, щоб поняття "екстремізм" поширювалося лише "на серйозні випадки, пов'язані з ненавистю і насильством", і чітко викласти критерії для оголошення будь-якого матеріалу екстремістським. Зараз під поняття екстремізму підпадає "насильницька зміна засад конституційного ладу і порушення цілісності РФ", публічне виправдання тероризму й інша терористична діяльність, порушення соціальної, расової, національної або релігійної ворожнечі і пропаганда винятковості за якоюсь із цих ознак. Під екстремізм підпадає і публічне свідомо неправдиве обвинувачення особи, яка займає держпосаду.

Як зазначає видання, у Держдумі з такою оцінкою не згідні. Заступник голови думського комітету з безпеки і протидії корупції "єдинорос" Ернест Валєєв вважає "найбільш об'єктивним" визначення екстремізму, яке подано в російських законах. А перший заступник голови думського комітету з безпеки і протидії корупції Олександр Хінштейн заявив "Коммерсанту", що вважає запропоноване ЄКРН формулювання поняття "екстремізм" "ще більш розмитим", ніж те, яке закріплене в російському законі.

На початку травня повідомляли, що в Росії за п'ять років потроїлася кількість засуджених за антиекстремістською 282-ю статтею Кримінального кодексу. У 2015 році за 282-ю статтею ("провокування ненависті чи ворожнечі, а також приниження людської гідності") засудили 414 осіб, 2011 року - 137 осіб. Значно зросла кількість засуджених за першою частиною цієї статті, яка стосується екстремістських висловлювань у ЗМІ та інтернеті. 2011 року за цією частиною статті засудили 82 людей, 2015 року - 369.

Керівник інформаційно-аналітичного центру "Сова" Олександр Верховський у коментарі "Коммерсанту" зазначив, що рекомендації, які 2013 року давала ЄКРН, були "найскромнішими з тих, які можна було зробити". "Зараз ми бачимо зростання кількості засуджених за екстремістські висловлювання, таких людей у нас разів у сто більше, ніж у західноєвропейських країнах", - вважає Верховський. За його словами, в галузі протидії екстремізму правозастосування має "розширювальний характер", а суспільна небезпека діяння під час винесення вироків не враховується. "Не кажучи вже про те, що під "екстремістські" статті підпадають невинні люди", - зазначив він.

Крім того, ЄКРН у своїй доповіді рекомендувала владі РФ знайти шляхи виявлення російських громадян, негромадян та осіб без громадянства, які стикаються з перешкодами під час реєстрації місця проживання, і полегшити цю процедуру. Заодно комісія радила РФ відновити програму, присвячену толерантності в суспільстві. У своєму висновку комісія зазначила, що ні ту, ні іншу рекомендацію російська влада не виконала.

У Росії блогера звинуватили в екстремізмі за статтю про Сирію

У висновку, однак, наголошено, що "хоча деякі програми включали елементи толерантності, загальнонаціональну програму толерантності, про що йшла мова в останній доповіді, так і не було відновлено в усій країні".

"Ба більше, чимало з цих програм, схоже, більше напирають на патріотизм, ніж на просування толерантності", - йдеться в документі.

ЄКРН - незалежний орган РЄ, який здійснює покраїнний моніторинг, у рамках якого аналізують стан у кожній державі-члені в галузі расизму і нетерпимості, а також він пропонує, як вирішувати виявлені проблеми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram