ГоловнаСвіт

МЗС Польщі відреагувало на критику з боку ЄС

Ващиковський назвав висновок ЄК про стан верховенства закону в Польщі "лише пропозиціями"

МЗС Польщі відреагувало на критику з боку ЄС
Витольд Ващиковский
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що висновок Єврокомісії про стан верховенства закону в Польщі, наданий 1 червня, - це "лише пропозиції". Він додав, що польський уряд отримав документ і проаналізує його.

Про це повідомляє "Польське радіо".

За словами Ващиковського, процедура контролю верховенства закону, введена Єврокомісією стосовно Польщі, є "внутрішньою процедурою ЄК, яку не узгодили з іншими країнами-членами ЄС".

Як нагадує "Польське радіо", з 13 січня відносно Польщі діє перший етап процедури контролю верховенства закону, введений Єврокомісією. Введення процедури контролю було пов'язано з кризою навколо Конституційного суду і відмовою уряду публікувати винесені ним висновки. Зазначається, що якщо польський уряд не прислухається до зауважень ЄК, Польщі загрожує введення другого етапу процедури контролю верховенства закону.

Нагадаємо, напередодні, 1 червня, Єврокомісія звинуватила уряд Польщі в тому, що він ставить під загрозу верховенство права, і допустила введення санкцій проти Варшави.

У січні президент Польщі Анджей Дуда підписав ухвалені парламентом ще у грудні поправки до закону про ЗМІ. Згідно з новою редакцією документа, конкурси на місця в правлінні та наглядовій раді Польського громадського телебачення і Польського радіо буде скасовано, а їхніх членів затверджуватиме міністр казначейства. Це рішення викликало критику з боку Європейського мовного союзу, Асоціації європейських журналістів та Єврокомісії, а також спровокувало низку протестів у містах країни. Після цього голова Європарламенту звинуватив польський уряд у "путінізації європейської політики".

Раніше, наприкінці грудня 2015 року, Дуда затвердив поправки до закону про Конституційний суд, який позбувся прав припиняти повноваження суддів. Тепер зробити це можна тільки за запитом президента або міністра юстиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram