ГоловнаСвіт

Єгипет отримав перший з двох французьких "Містралів"

Два вертольотоносці коштували Єгипту €950 млн

Єгипет підняв прапор на першому з двох вертольотоносців типу "Містраль", що спочатку будувалися у Франції за російським замовленням.

Про це повідомляє єгипетський портал Ahram Online.

Корабель отримав офіційну назву "Гамаль Абдель Насер" (на честь другого президента Єгипту), другий вертольотоносець називатиметься "Анвар Садат" (на честь третього президента Єгипту) і буде переданий Каїру у вересні 2016 року.

У церемонії підняття прапора взяли участь десятки єгипетських морських офіцерів, які нещодавно пройшли навчання з управління "Містралем" у французьких офіцерів.

Фото: State TV

Раніше цього місяця 170 єгипетських військових моряків взяли участь у тижневій підготовці на борту вертольотоносця.

"Містралі" продали Єгипту 10 жовтня 2015 року. Контракт на поставку двох "Містралів" вартістю €1,2 млрд уклали французька DCNS/STX та "Рособоронэкспорт" у 2011 році. Франція мала передати перший корабель "Владивосток" у листопаді 2014 року, проте через агресію Росії проти України відмовилася це робити. На початку серпня Москва і Париж розірвали контракт на будівництво і поставку двох кораблів-доків типу "Містраль". Франція виплатила РФ €950 млн.

Наприкінці вересня 2015 року стало відомо, що президент Франції Франсуа Олланд досяг угоди зі своїм єгипетським колегою Абделем Фаттахом ас-Сісі про продаж вертольотоносців Єгипту. Агентство "Рейтер" повідомляло, що ціна контракту - близько €950 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram