ГоловнаСвіт

У НАТО заявили, що військових операцій альянсу в Сирії не планується

В альянсі вважають, що військова операція Росії в Сирії не сприяла вирішенню сирійського конфлікту

У НАТО заявили, що військових операцій альянсу в Сирії не планується
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Блок НАТО не планує жодних наземних операцій в Сирії як альянс.

Про це заявив високопоставлений чиновник НАТО, котрий розмовляла на умовах анонімності, на прес-конференції у Брюсселі.

За його словами, зацікавлені країни-члени НАТО у ситуації з сирійським конфліктом вважають за краще участь в операції проти бойовиків ІДІЛ у складі міжнародної коаліції на чолі з США.

Крім того, як пояснив чиновник, "НАТО, на відміну від Іраку, ніколи не співпрацювало з Сирією", що і "є однією з причин, чому ми не проводимо місію в Сирії".

Чиновник також зазначив, що союзники по НАТО поділяють погляд, згідно з яким Росія може зіграти "конструктивну роль" у вирішенні військових конфліктів, однак "не у ситуації з Сирією".

Громадянська війна в Сирії триває з 2011 року. Станом на кінець лютого 2016 року правозахисники оцінили кількість жертв війни у Сирії у 370 тис. осіб. Ще 11 млн сирійців виїхали з країни. Уряд Башара Асада контролює частину країни, решта території фактично розділена між опозицією і терористичними угрупованнями.

Російська військова операція в Сирії з залученням ВКС РФ почалася 30 вересня 2015 року, коли Рада Федерації схвалила використання російських військ у цій країні.

У війні взяли участь російські бомбардувальники і штурмовики, а також далека авіація і кораблі Каспійської флотилії і Чорноморського флоту, які завдавали ударів по терористах за допомогою крилатих ракет "Калібр". Також було залучено морську піхоту, десантників і комплекси ППО.

У березні 2016 року Росія оголосила про виведення з Сирії свого військового контингенту. Москва стверджувала, що бомбить тільки позиції радикальних ісламістів. При цьому загинули і мирні сирійці. Військова операція в Сирії коштувала Росії $460 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram