ГоловнаСвіт

Росія будує військову базу на території Пальміри, - ЗМІ

База розташована на території, що охороняється ЮНЕСКО

Росія будує військову базу на території Пальміри, - ЗМІ
Пальміра до знищення
Фото: EPA/UPG

На території археологічної пам'ятки в Пальмірі в Сирії триває будівництво військової бази Російської Федерації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на AP. 

За даними Ініціативи з охорони культурної спадщини при Американській школі східних досліджень, російська база розташована в Пальмірі на території, що охороняється ЮНЕСКО.

За словами генерального директорату старожитностей і музеїв Маамуна Адбулкарима, російські військові зводять невеликий комплекс із казармами, в тому числі центри управління і медичні установи. Він наголосив, що його відомство не видавало дозволу на будівництво, тому що "це було би порушенням закону про археологію".

Але Абдулкарим також додав, що "під час війни археологічній владі іноді не дають слова, оскільки рішення диктуються міркуваннями безпеки".

Своєю чергою, опозиційний активіст із Пальміри Усама аль-Хатіб, повідомив, що військові з РФ встановлюють збірні споруди і намети на північній околиці археологічної пам'ятки біля історичних поховань. Він зазначив, що російська база розташована недалеко від стародавніх храмів і тріумфальної арки.

Нагадаємо, в Пальмірі виявлені масові поховання страчених бойовиками ІДІЛ цивільних осіб і військовослужбовців.

Наприкінці березня сирійські військові оголосили, що армійські підрозділи за підтримки сирійської і російської авіації повернули контроль над Пальмірою.

Античне місто Пальміра (арабське найменування населеного пункту Тадмор), яке є пам'яткою Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, було захоплене бойовиками ІДІЛ у травні 2015 року. Перед тим як залишити місто, сирійська армія евакуювала більшу частину його жителів і найбільш цінні історичні реліквії центрального музею Пальміри. Проте частину культурної спадщини знищили джихадисти. Ісламісти виправдовують знищення безцінних античних споруд і скульптур боротьбою з ідолопоклонством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram