ГоловнаСвіт

У Варшаві на акцію протесту вийшли 200 тисяч осіб

Поляки організували масштабний марш проти дій уряду.

Близько 200 тисяч людей вийшли на марш протесту в Варшаві, організований польською опозицією - Комітетом охорони демократії, "Громадянською платформою", "Сучасністю", "Польською селянською партією", об'єднанням "Польська ініціатива".

Фото: EPA/UPG

Як зазначає "Польське радіо", учасники акції висловили свою незгоду з політичним вектором країни.

"Сьогодні ми зібралися разом для того, щоб не допустити кошмару авторитарної влади. Ми не допустимо порушення демократії, верховенства права і Конституції. Ми не дамо на це своєї згоди. Ми не згодні на залізну завісу, не згодні з відторгненням від Європи. Ми є і ми будемо в Європі", - заявив перед початком маршу лідер партії "Громадянська платформа", колишній міністр закордонних справ Ґжеґож Схетина.

Лідер партії "Закон і справедливість" в образі Кім Чен Іра. За ґратами - міністр юстиції Польщі Збіґнєв Зебро
Фото: EPA/UPG
Лідер партії "Закон і справедливість" в образі Кім Чен Іра. За ґратами - міністр юстиції Польщі Збіґнєв Зебро

У марші взяв участь і колишній президент Польщі Броніслав Коморовський. "Ми всі прекрасно розуміємо, що прийшли сюди не тому, що нам добре разом, а тому - що в Польщі погано. Ми тут, щоб боротися за польську свободу, польську демократію і польське право нормально функціонувати в Європейському Союзі", - заявив він.

Учасники маршу несли прапори Польщі, Європейського союзу і Комітету охорони демократії.

Напис над зображеннями президентів Польщі, Білорусі та Росії - " Демократи всіх країн, єднайтеся"
Фото: EPA/UPG
Напис над зображеннями президентів Польщі, Білорусі та Росії - " Демократи всіх країн, єднайтеся"

Водночас паралельно в Варшаві пройшов марш прихильників націоналістичних і католицьких спільнот. Його учасники заявляють, що виступають проти диктатури Європейського Союзу, який нав'язує прийняття біженців, а також проти діяльності Комітету охорони демократії.

"Ми виступаємо проти колабораціоністів, які співпрацюють із Брюсселем, які хочуть знищити польську традицію", - заявив голова "Національного руху" Роберт Вінницький, один з учасників заходу.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року владу в Польщі здобула партія "Право і справедливість" (PiS), лідером якої є Ярослав Качинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram