ГоловнаСвіт

Ердоган вирішив змінити прем'єра Туреччини (оновлено)

Напругу між лідерами країни викликала угода з ЄС

Ердоган вирішив змінити прем'єра Туреччини (оновлено)
Ахмет Давутоглу

Президент Туреччини Реджеп Ердоган незадоволений прем'єром Ахметом Давутоглу та організує його відставку, повідомляє Reuters.

Як пише агентство, на позачерговому з'їзді владної у Туреччині Партії справедливості і розвитку її голова Ахмет Давутоглу може втратити посаду глави уряду.

Інформація про майбутню відставку Давутоглу надійшла в агентство від п'яти джерел у партії, причому вони розповіли про це після півторагодинної зустрічі Давутоглу з президентом Реджепом Ердоганом. Агентство зазначає, що зустріч відбулася після того, як протягом кількох тижнів обидва політики публічно кілька разів продемонстрували напруженість у взаєминах.

За словами джерел, Ердоган і Давутоглу "домовилися". "Прем'єр і президент досягли угоди з приводу з'їзду. Я не думаю, що Давутоглу знову буде кандидатом", - сказав співрозмовник агентства.

Агентство зазначає, що розбіжності між лідерами з'явилися під час укладення угоди з ЄС, покликаної зупинити потік нелегальних мігрантів до Європи через Туреччину. Брюссель в обмін на стримування потоку мігрантів пообіцяв Анкарі прискорені переговори про вступ до ЄС, лібералізацію візового режиму і фінансову допомогу. Угода, як пише Reuters, була проектом Давутоглу, і її майбутнє може стати менш визначеним у разі його відходу.

Оновлено: Інформація про те, що Давутоглу може піти у відставку, привела до рекордного падіння курсу ліри до долара з 2008 року, повідомляє агентство Bloomberg. У середу, 4 травня, турецька валюта впала на 3,9%. Сьогодні, 5 травня, ліра відіграла один процентний пункт (долар коштує 2,86 ліри).

Агентство зазначає, що минулого року політична напруженість спровокувала відтік капіталу з країни. На тлі очікувань збільшення процентних ставок Федеральною резервною системою США "валізні" настрої інвесторів щодо ринків, які розвиваються, посилюються.

У травні попит на турецькому аукціоні державних облігацій впав до мінімуму червня. У результаті прибутковість десятирічних держоблігацій Туреччини зросла в середу на 17 базисних пунктів - до 9,63%, від початку тижня прибутковість збільшилася на 39 базисних пунктів. Фондовий індекс Borsa Instanbul 100 впав за підсумками торгів на 2,1%, за чотири останні сесії його значення знизилося на 7,1%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram