ГоловнаСвіт

Президентові ПАР загрожує розслідування за 783 звинуваченнями в корупції

Популярність партії південноафриканського лідера виявилася під загрозою.

Президентові ПАР загрожує розслідування за 783 звинуваченнями в корупції
Президент ЮАР Джейкоб Зума
Фото: EPA/UPG

Високий суд Південної Африки постановив знову порушити справи за 783 звинуваченнями в корупції проти президента ПАР Джейкоба Зуми.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У квітні 2009 року розслідування за цими звинуваченнями було припинено тим самим судом, що дозволило Зумі обратися президентом. Звинувачення проти Зуми в причетності до отримання хабарів під час укладання контракту 1999 року про закупівлю зброї були вперше висунуті в 2007 році.

Останнім часом президент Зума опинився під вогнем критики навіть із боку своєї власної партії, "Африканського національного конгресу", а опозиція домагається його відставки.

31 березня Конституційний суд задовольнив позов опозиційної партії "Борці за економічну свободу", визнавши порушенням конституції відмову президента повернути в казну гроші, витрачені на реконструкцію його приватного будинку. Гроші платників податків обсягом близько 250 млн рандів (у перерахунку зараз - €14,7 млн) пішли, зокрема, на будівництво центру для відвідувачів, курника, амфітеатру і басейну.

Проте на початку квітня парламент ПАР, більшість в якому належить Африканському національному конгресу, відмовився оголошувати президентові імпічмент.

У серпні цього року пройдуть муніципальні вибори, які покажуть, як корупційні скандали, пов'язані з ім'ям президента Зуми, позначилися на популярності правлячої партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram