ГоловнаСвіт

Спецслужби США отримали право зламувати будь-який комп'ютер у світі

Правозахисники вважають, що ФБР зможе проводити масові хакерські атаки на комп'ютерні мережі

Спецслужби США отримали право зламувати будь-який комп'ютер у світі

Верховний суд США ухвалив рішення, згідно з яким американські суди зможуть давати слідчим органам санкції на доступ до будь-яких комп'ютерів, в тому числі і до розташованих за кордоном.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Раніше судді могли видати санкції тільки на доступ до комп'ютерів, які знаходяться у їхній юрисдикції.

Голова Верховного суду Джон Робертс вже направив рішення в Конгрес США, який до 1 грудня має внести відповідні поправки в законодавство. Якщо законодавці не внесуть до цього часу зміни у федеральні закони, то рішення Верховного суду набуде чинності автоматично. Рейтер зазначає, що конгресмени рідко використовують своє право вносити зміни в федеральні закони, тому малоймовірно, що це станеться, тим більше на тлі підготовки до виборів президента США.

Агентство також зазначає, що рішення ухвалено, незважаючи на протести правозахисників і громадських активістів, які вважають, що ці поправки значно розширять повноваження ФБР у здійсненні хакерських атак під час розслідування злочинів.

На внесенні поправок у кримінальне законодавство з 2013 року наполягав мін'юст США, який називав їх "незначними змінами". Правозахисні організації та корпорація Google виступали проти цієї ініціативи. На їхню думку, ФБР тепер зможе проводити масові хакерські атаки на комп'ютерні мережі.

Сенатор-демократ від штату Орегон Рон Вайден (Ron Wyden) засудив поправки до закону, назвавши їх такими, що матимуть "значні наслідки для особистого життя американців" і пообіцяв домагатися їхнього скасування. "Відповідно до пропонованих правил, уряд тепер матиме можливість отримати одну санкцію на доступ і обшук тисяч або мільйонів комп'ютерів одночасно, і переважна більшість постраждалих комп'ютерів буде належати жертвам, а не виконавцям кіберзлочинів", - заявив Вайден.

У мін'юсті необхідність внесення поправок пояснюють тим, що злочинці все частіше використовують "анонімайзери", щоб приховати свою особистість в Інтернеті, і віддалені запити часто є єдиним способом затримати таких підозрюваних.

Нагадаємо, 23 квітня повідомлялося, що США почали застосовувати проти ІДІЛ кіберзброю. Вже наступного дня хакери ІДІЛ оголосили про злом бази даних Держдепу США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram